Φρένo στον Τραμπ από βιoμήχανους και κυβερνήτες

Φρένo στον Τραμπ από βιoμήχανους και κυβερνήτες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα προβλέπουν χαλάρωση των μέτρων φυσικής απόστασης και κοινωνικής απομόνωσης στις Πολιτείες που δεν έχουν πληγεί ισχυρά από την πανδημία, αναμενόταν να ανακοινώσει χθες το βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επείγεται να θέσει σε τροχιά επανεκκίνησης την οικονομία, καθώς 22 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, αλλά επιστήμονες, κυβερνήτες, ακόμη και βιομήχανοι του βάζουν φρένο, τονίζοντας τους κινδύνους από μια βιαστική και απρόσεκτη άρση των περιορισμών.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού στις ΗΠΑ προσέγγιζε τις 31.000, με 2.400 νεκρούς μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Στη Νέα Υόρκη τα θύματα ξεπέρασαν τις 10.000 ύστερα από ένα δραματικό άλμα, το οποίο οφείλεται εν μέρει στην αναθεώρηση των μεθόδων υπολογισμού των νεκρών, συμπεριλαμβάνοντας ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους «πιθανόν», αλλά όχι απολύτως εξακριβωμένα, λόγω κορωνοϊού.

Στην τακτική ενημέρωση του Τύπου, στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η επιδημία «έχει περάσει το πιο ψηλό σημείο της» και χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα πιο πρόσφατα στοιχεία, γεγονός που κατά τη γνώμη του επιτρέπει τη σταδιακή άρση περιορισμών σε τοπικό επίπεδο. Αναγνώρισε, όμως, ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους κυβερνήτες των Πολιτειών. Την ίδια ώρα, οπαδοί του προέδρου πραγματοποιούσαν διαδήλωση έξω από το τοπικό Καπιτώλιο του Μίσιγκαν, διαμαρτυρόμενοι για την παράταση των περιοριστικών μέτρων από τη Δημοκρατική κυβερνήτη Γκρέτσεν Γουίτνερ. Στη διαδήλωση εμφανίστηκαν και μέλη πολιτοφυλακών που έφεραν (νομίμως, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία) όπλα.

Αναζητώντας στήριξη στην προσπάθειά του για επανεκκίνηση της οικονομίας, ο Τραμπ συγκρότησε ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή διευθυντικών στελεχών της βιομηχανίας και ξεκίνησε κύκλο τηλεδιασκέψεων για να ακούσει τις γνώμες τους. Οπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, αρκετοί από τους συμμετέχοντες τόνισαν ότι, προκειμένου να ξανανοίξουν οι βιομηχανίες τους, θα πρέπει να εξασφαλιστεί προστατευτικό υλικό και διαγνωστικά τεστ για όλους τους εργαζομένους.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξακριβώσει εάν ο COVID- 19 προήλθε «από εργαστήρια» στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας, όπως εικάζουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Τόσο το Πεκίνο όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν διαψεύσει αυτό το σενάριο, ενώ ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Μακ Μίλι, δήλωσε ότι οι πληροφορίες των υπηρεσιών κατασκοπείας κατατείνουν στο ότι ο κορωνοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή