Επτά μύθοι για τη γονιμότητα που καταρρίπτονται

Επτά μύθοι για τη γονιμότητα που καταρρίπτονται

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως γυναικολόγος, τόσο στο ιατρείο όσο και στο Διαδίκτυο, αντιμετώπισα δεκάδες μύθους για τη γονιμότητα. Ας αφήσουμε πίσω μας κάποιους από αυτούς.

1. Οι σεληνιακές φάσεις επηρεάζουν την έμμηνο ρύση.

Πρόκειται για μία δοξασία που πιστεύουν πολλές γυναίκες, κυρίως επειδή ο σεληνιακός κύκλος διαρκεί 29,5 ημέρες και ο έμμηνος 28. Πληθώρα μελετών απορρίπτει την ύπαρξη αυτής της σχέσης.

2. Ανάγκη ισορροπίας των αναπαραγωγικών ορμονών.

Πρόκειται για έναν πολύ διαδεδομένο σύγχρονο μύθο. Η αλήθεια είναι ότι τα επίπεδα των ορμονών στις νέες γυναίκες μεταβάλλονται καθημερινά ή ακόμα και ωριαία. Οταν οι ιατροί προσπαθούν να καταλήξουν σε διάγνωση και μετρούν τα επίπεδα των ορμονών, τα αξιολογούν συνδυαστικά με τα συμπτώματα και όχι κάποια φαντασιακή ισορροπία.

3. Το ξάπλωμα μετά το σεξ αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Πρόκειται για συχνή πλάνη, που υποθέτει ότι τα σπερματοζωάρια θα εξέλθουν του ανθρώπινου σώματος, αν η γυναίκα σταθεί όρθια μετά την ερωτική συνεύρεση. Η αλήθεια είναι ότι τα σπερματοζωάρια φτάνουν στον στόχο τους σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Μία μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την αποτελεσματικότητα της σπερματέγχυσης στο πλαίσιο θεραπειών υποβοηθούμενης γονιμότητας, δεν βρήκε διαφορά στα ποσοστά εγκυμοσύνης μεταξύ γυναικών που παρέμεναν ξαπλωμένες επί 15 λεπτά μετά την επαφή και όσων σηκώθηκαν αμέσως.

4. Οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να περνούν την εμμηνόπαυση.

Ο μύθος ότι η εμμηνόπαυση δεν είναι φυσιολογική, επειδή ιστορικά οι γυναίκες δεν ζούσαν τόσο πολύ, ώστε να τη βιώσουν, είναι μία μεγάλη πλάνη. Αν εξαιρέσουμε τη βρεφική και παιδική θνησιμότητα, μία γυναίκα στον 17ο αιώνα, η οποία είχε καταφέρει να επιβιώσει των κινδύνων του τοκετού, συνήθως ζούσε μέχρι τα 60 της χρόνια.

5. Ο γυναικείος οργασμός δεν μπορεί να είναι μόνο για απόλαυση, πρέπει να ενισχύει και τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης.

Η πληθώρα των επιστημονικών στοιχείων υποδεικνύει ότι ο οργασμός δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο τη σύλληψη. Για να επηρεάσει, άλλωστε, τη μεταφορά των σπερματοζωαρίων, θα έπρεπε να συμβαίνει αμέσως πριν ή κατά τη διάρκεια του ανδρικού οργασμού, κάτι μάλλον ασύνηθες. Στην πραγματικότητα οι γυναίκες φτάνουν σε έναν ή πολλούς οργασμούς, πολύ πριν από τον σύντροφό τους, πολύ αργότερα ή ακόμα και καθόλου.

6. Το εμβόλιο κατά των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗΡV) προκαλεί πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Μύθοι και φόβοι περιβάλλουν κάθε εμβόλιο. Ωστόσο, μία πολύ μεγαλύτερη έρευνα σε 199.000 γυναίκες έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό και  στην πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

7. Οι άνδρες είναι πάντα γόνιμοι.

Πολύ διαδεδομένος μύθος είναι ότι οι άνδρες μπορούν να τεκνοποιήσουν ακόμα και στα 80 τους. Η αλήθεια είναι ότι και τα δύο φύλα παρουσιάζουν μείωση της γονιμότητας έπειτα από κάποια ηλικία. Για τις γυναίκες, οι εγκυμοσύνες στα μέσα της τέταρτης δεκαετίας, χωρίς ιατρική υποβοήθηση είναι σπάνιες. Για τους άνδρες το πέρασμα των ετών προκαλεί στυτική δυσλειτουργία και επιδείνωση της ποιότητας σπέρματος. Οι άνδρες, πάνω από τα 51 χρόνια, εμφανίζουν δυσκολίες στις διαδικασίες τεχνητής γονιμοποίησης, αλλά βέβαια δεν βιώνουν ολοκληρωτική διακοπή των αναπαραγωγικών τους δυνατοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή