Οι ακραίοι ισλαμιστές και ο κορωνοϊός

Οι ακραίοι ισλαμιστές και ο κορωνοϊός

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τα αρχικά στάδια της επιδημίας του κορωνοϊού, οι τζιχαντιστές του ISIS έγραφαν χαιρέκακα σχόλια περί τιμωρίας των «εθνών των σταυροφόρων» και καλούσαν σε πλήγματα κατά της Δύσης, καθώς είχε στρέψει την προσοχή της αλλού. Ωστόσο, πρόσφατες εκδόσεις του περιοδικού «αλ-Νάμπα» προειδοποιούν τους μουσουλμάνους ότι θα ήταν λάθος να πιστεύουν ότι δεν θα προσβληθούν και οι ίδιοι από τον ιό.

«Οι τζιχαντιστές λένε ότι ο ιός είναι σίγουρα θέλημα Θεού», σημειώνει ο ερευνητής στο Πρόγραμμα για τον Εξτρεμισμό του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, Αϊμέν Τζαβάντ αλ Ταμίμι. «Αλλά επειδή είναι ασαφές γιατί συμβαίνει αυτό, προτρέπουν τους μουσουλμάνους να μετανοήσουν αλλά και να λαμβάνουν μέτρα ώστε να μη νοσήσουν ή να μη μεταδώσουν τον ιό».

Σύμφωνα με τον Αλ Ταμίμι, «ο ISIS δίνει συμβουλές υγιεινής στα μέλη και τους υποστηρικτές του, ενώ ταυτόχρονα τους ενθαρρύνει να μη δείξουν έλεος στις δυτικές χώρες, αλλά να συνεχίσουν να τους επιτίθενται και να εκμεταλλευθούν την αδυναμία τους». Η οργάνωση δεν συστήνει στα μέλη της να μεταβούν επί τούτου σε δυτικές χώρες, αντιθέτως όσα από αυτά βρίσκονται ήδη εκεί, οφείλουν να αναλάβουν δράση. Την Τετάρτη, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα που φέρεται να εντάχθηκαν στον ISIS τον Ιανουάριο του 2019 και σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών στόχων στη χώρα, καθώς και εναντίον ατόμων που επικρίνουν το ισλάμ.

Εν τω μεταξύ, στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ο φόβος είναι μήπως το οικονομικό πλήγμα από τον κορωνοϊό αυξήσει την απελπισία του πληθυσμού και διευκολύνει τη διείσδυση ισλαμιστικών οργανώσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή