Ενταση στα προάστια του Παρισιού

Ενταση στα προάστια του Παρισιού

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τέταρτη νύχτα επεισοδίων ήταν εκείνη της Τρίτης προς Τετάρτη στα προάστια του Παρισιού, καθώς κάτοικοι διαμαρτύρονταν για το περιστατικό τραυματισμού μοτοσικλετιστή από την πόρτα αστυνομικού οχήματος.

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αστυνομίας και τους κατοίκους των υποβαθμισμένων προαστίων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι αστυνομικοί έλεγχοι έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Τα επεισόδια είχαν μικρότερη έκταση τη νύχτα της Τρίτης σε σχέση με τις προηγούμενες, με βασική εστία σχολείο της περιοχής Ο-ντε-Σεν, όπου πυρπολήθηκε το γραφείο της διευθύντριας – χωρίς η πυρκαγιά να επεκταθεί, ύστερα από επέμβαση της πυροσβεστικής. Τη Δευτέρα, από το νοσοκομείο όπου βρισκόταν, ο μοτοσικλετιστής που ενεπλάκη στο περιστατικό του Σαββάτου ζήτησε από όλους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο 30χρονος άνδρας ανακοίνωσε ότι έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον των αστυνομικών αρχών για πρόκληση σωματικής βλάβης. Ο ίδιος ενώ ήταν, με μηχανή τύπου μοτοκρός, δίπλα σε αστυνομικό όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε στο οδόστρωμα, έχοντας το αριστερό του πόδι σπασμένο. Στα επεισόδια που ακολούθησαν το περιστατικό παρενέβησαν μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις.

Οι κάτοικοι των προαστίων, που κατάγονται στην πλειονότητά τους από πρώην γαλλικές αποικίες, κατηγορούν τις Αρχές για συστημικό ρατσισμό και διακριτή μεταχείριση όσων σταματούν κατά τους αστυνομικούς ελέγχους, ανάλογα με το χρώμα του δέρματός τους.

Ο τέως πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε επιχειρήσει να εκπέμψει ένα σήμα προς τα όργανα της τάξης, επισκεπτόμενος με κάμερες στο νοσοκομείο έναν νεαρό που είχε πέσει θύμα βίαιης συμπεριφοράς στα χέρια αστυνομικών. Ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει επιδείξει ανάλογες ευαισθησίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή