Ηλιακό φως και θερμοκρασία κατά COVID-19

Ηλιακό φως και θερμοκρασία κατά COVID-19

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ηλιακό φως και η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας εξουδετερώνουν τον φονικό κορωνοϊό στις επιφάνειες και στην ατμόσφαιρα. Την ευχάριστη είδηση δημοσιοποίησε ο Ουίλιαμ Μπράιαν, σύμβουλος Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κατά τη δημοσιογραφική ενημέρωση στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, η σχετική έρευνα δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί ή ελεγχθεί από την επιστημονική κοινότητα και κατά συνέπεια τα συμπεράσματά της επί του παρόντος αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό.

Την ίδια στιγμή, απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης ρεμντεσιβίρης της αμερικανικής Gilead Sciences, που χορηγείτο κατά του ιού Εμπολα. Μελέτη που εκπονήθηκε στην Κίνα, σε 237 πάσχοντες από COVID-19  χωρισμένους σε δύο ομάδες, μία εκ των οποίων έλαβε το αντιιικό, ενώ η άλλη ψευδοφάρμακο, κατέδειξε ότι η ρεμντεσιβίρη δεν βελτίωσε την κλινική εικόνα των ασθενών ούτε μείωσε τις συγκεντρώσεις του ιού στο αίμα τους, ενώ διεκόπη εξαιτίας των σοβαρών παρενεργειών του φαρμάκου. Αρχικά, η αποτυχία της κλινικής μελέτης αναρτήθηκε στη βάση δεδομένων κλινικών μελετών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά γρήγορα αποσύρθηκε, καθώς, όπως δήλωσε αξιωματούχος του ΠΟΥ, τα συμπεράσματα ακόμα αναλύονται από επιστημονική επιτροπή.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην ιατρική κοινότητα η πληθώρα ασθενών που εμφανίζονται με υπερβολικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα τους, χωρίς ωστόσο να εμφανίζουν δύσπνοια. Η «σιωπηλή υποξία» σημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς καταλήγουν στο νοσοκομείο όταν πλέον είναι πολύ βαριά. Ετσι, πολλοί ειδικοί συνιστούν, τόσο οι ασθενείς αλλά και όσοι παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα, να ελέγχουν καθημερινά τα επίπεδα του οξυγόνου μόνοι τους, με οξύμετρο. Αν το οξυγόνο πέσει κάτω από 90%, ο εγκέφαλος μπορεί να μην οξυγονώνεται σωστά, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σύγχυσης, λήθαργου ή άλλων διαταραχών, ενώ αν πέσει κάτω από το 80%  αυξάνεται ο κίνδυνος βλάβης σε ζωτικά όργανα.

Την Πέμπτη, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο δήλωσε πως το 13,9% των Νεοϋορκέζων που εξετάστηκαν δειγματοληπτικά διέθεταν αντισώματα στην COVID-19, γεγονός που –κατ’ επέκταση– σημαίνει ότι τα κρούσματα της πολιτείας πιθανώς να υπερβαίνουν τα 2,7 εκατομμύρια.

Τέλος, Κινέζοι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα φορητό σύστημα ανίχνευσης γενετικού υλικού εντός 120 λεπτών, που εφόσον τροποποιηθεί, θα έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει και ιικό γενετικό υλικό (RNA). Η νέα πλατφόρμα ανίχνευσης POCKET (Point-Of-Care for the Entire Test) βασίζεται σε ένα «έξυπνο» κινητό και δεν απαιτεί ογκώδη εργαστηριακό εξοπλισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή