ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γκέιτς εγκωμιάζει Μέρκελ, οι επικεφαλής κρατιδίων την πιέζουν

Ο Γκέιτς εγκωμιάζει Μέρκελ, οι επικεφαλής κρατιδίων την πιέζουν

Το εγκώμιο της Μέρκελ για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 έπλεξε ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, αποκαλώντας την «ηγέτιδα και σαφή φωνή» στη Γερμανία, ενώ παράλληλα προωθεί τη συνεργασία με άλλες χώρες όπως η Γαλλία.

Οι έπαινοι του Μπιλ Γκέιτς συμπίπτουν με την εμφάνιση εντονότερης κριτικής κατά της Μέρκελ για το γεγονός ότι επιμένει να συστήνει επαγρύπνηση και σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, πολιτική που έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχημένη στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας στη Γερμανία και στον συνεπαγόμενο περιορισμό των θανάτων. Σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία, ποσοστό 3,7% όσων ασθένησαν στη Γερμανία από COVID-19 έχουν πεθάνει από την ασθένεια, επίδοση που είναι πολύ καλύτερη από άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τα περιοριστικά μέτρα υποστηρίζονται από σχεδόν τα δύο τρίτα όσων είχαν πάρει μέρος σε δημοσκόπηση της εταιρείας Kantar που είχε δημοσιευθεί την προηγούμενη Παρασκευή. Ωστόσο, φαίνεται πως το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, δήλωσε στην εφημερίδα Taggespiegel της Κυριακής ότι «δεν νομίζω πως είναι απολύτως αληθές ότι η προστασία της ζωής πρέπει να προέχει έναντι όλων», υποστηρίζοντας ότι η επέκταση των περιοριστικών μέτρων θα υπονόμευε τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Επίσης, η Μέρκελ προκάλεσε την οργή ορισμένων επικεφαλής κρατιδίων όταν άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι ανυπομονούν να χαλαρώσουν τα μέτρα. Χθες, στο κύριο άρθρο της Bild κατηγορείται η Μέρκελ ότι είναι πεισματάρα και αυταρχική. Ωστόσο, το κόμμα των Πρασίνων, που εξακολουθεί να βρίσκεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, υποστηρίζει ότι πρέπει να τηρηθεί επιφυλακτική στάση.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Χουμπέρτους Χάιλ προωθεί σχέδιο νόμου που θα δίνει μόνιμα στους εργαζομένους το δικαίωμα να εργάζονται από το σπίτι είτε ορισμένες ημέρες της εβδομάδας είτε ολόκληρη την εβδομάδα εφόσον το επιτρέπει η φύση της εργασίας τους. Το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι αυξήθηκε στο 25% εν μέσω της πανδημίας, από 12% προηγουμένως.