ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος της καραντίνας

Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος της καραντίνας

Ο Τζο Μπάιντεν σηκώνεται συνήθως πριν από τις οκτώ το πρωί στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ και ξεκινά τη μέρα του με γυμναστική και λιτό πρωινό. Στο σπίτι, ο τέως αντιπρόεδρος φοράει πάντα σακάκι, ενώ τα βράδια δειπνεί μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ, μια πολυτέλεια που του είχε λείψει τα τελευταία χρόνια, ενόσω βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει υποχρεώσει τον Μπάιντεν να προσαρμοστεί σε μια νέα –πρωτόγνωρη στα χρονικά– μορφή προεκλογικής εκστρατείας, χωρίς συγκεντρώσεις και δημόσιες εμφανίσεις. Για έναν πολιτικό συνηθισμένο στην προσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους, ο αποκλεισμός αυτός του έχει κοστίσει ψυχολογικά. Ο Μπάιντεν έχει εκφράσει την αγανάκτησή του για την επιλογή των μέσων ενημέρωσης να προβάλλουν δυσανάλογα τις προεκλογικές δραστηριότητες του προέδρου Τραμπ, όπως είναι η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, την οποία ο πρόεδρος μετατρέπει πάντα σε προεκλογική ομιλία.

Ο Μπάιντεν αποφεύγει να παρακολουθεί όλη την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, προτιμώντας να έρχεται σε επαφή με ειδικούς της δημόσιας υγείας και κυβερνήτες Πολιτειών, σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, ενόψει ενδεχόμενης εκλογής του στην προεδρία τον Νοέμβριο. «Η απομόνωση πρέπει να του είναι πολύ δύσκολη, εξαιτίας του εκδηλωτικού και κοινωνικού χαρακτήρα του. Είμαι βέβαιη ότι θα ήθελε να είναι μέσα στη μάχη», λέει ο πρώην βοηθός τού Μπάιντεν, Φραν Πέρσον.

Στο μεταξύ, ο Μπάιντεν προσπαθεί να διατηρήσει υψηλό το επίπεδο της εκστρατείας του, αποφεύγοντας να απαντά στις προσβλητικές δηλώσεις του Τραμπ εναντίον του, επιλέγοντας να εμφανίζεται ως ώριμος και λογικός ηγέτης, παρότι κάποιοι ψηφοφόροι ενδέχεται να θεωρήσουν ότι ο τέως αντιπρόεδρος αντιμετωπίζει παθητικά την προεκλογική εκστρατεία. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν δει από κοντά τον 77χρονο Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες. Το σπίτι του φυλάσσεται από τη μυστική υπηρεσία, ενώ πέρα από ελάχιστους βοηθούς, οι λίγοι επισκέπτες προσέρχονται φορώντας μάσκα και γάντια.

Τις υποχρεώσεις της εκστρατείας προσπαθεί να τις καλύψει με τηλεσυσκέψεις και τηλεφωνικές συνομιλίες με κυβερνήτες Πολιτειών και άλλους τοπικούς άρχοντες, προσφέροντας συμβουλές για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τους συμβούλους του, ο Μπάιντεν αποφεύγει να ταυτιστεί με κάποια ιδεολογική τάση.