Υποβαθμίζουν φήμες για τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ουν

Υποβαθμίζουν φήμες για τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ουν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. «Εν ζωή και καλά στην υγεία του» είναι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με ανώτατο σύμβουλο του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζάε Ιν, ο οποίος διέψευσε τις φήμες περί θανάτου του Κιμ ως αποτέλεσμα επιπλοκών επέμβασης ανοιχτής καρδιάς.

«Η θέση της κυβέρνησής μας είναι σαφής: ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ζωντανός και υγιής» είπε, μιλώντας στο CNN, ο Μουν Τσουνγκ Ιν, ειδικός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μουν. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας αποκάλυψε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης επισκέπτεται το παραθαλάσσιο θέρετρο του Ουονσάν στα ανατολικά της χώρας, όπου βρίσκεται από τις 13 Απριλίου. «Δεν έχουμε καταγράψει μέχρι στιγμής κάποια ύποπτη κίνηση», είπε ο Μουν Τσουνγκ Ιν.

Νοτιοκορεάτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάλεσαν τα μέσα ενημέρωσης να είναι προσεκτικά και να αποφεύγουν να μεταδίδουν αβάσιμες πληροφορίες, όπως αυτές που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες και ήθελαν τον Κιμ να έχει πεθάνει ή να βρίσκεται σε καραντίνα, ύστερα από την έκθεσή του στον κορωνοϊό.

Σε κεκλεισμένων των θυρών συνέδριο την Κυριακή, ο υπουργός Επανένωσης της Νότιας Κορέας, Κιμ Γεόνγκ Τσουλ, αρμόδιος για την προσέγγιση με την Πιονγιάνγκ, υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σεούλ έχουν την ικανότητα να αναφέρουν με σιγουριά ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να επιβεβαιώνει τις παραπάνω εικασίες.

Οι φήμες γύρω από την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την απουσία του από τις τελετές στη μνήμη του παππού του και ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ στις 15 Απριλίου. Ο εορτασμός των γενεθλίων του Κιμ Ιλ Σουνγκ είναι η σημαντικότερη εορτή της χώρας.

Ο σημερινός ηγέτης της Βόρειας Κορέας δεν εθεάθη δημόσια μετά την 11η Απριλίου, όταν παρακολούθησε τις εργασίες του πολιτικού γραφείου. Μία ημέρα αργότερα, τα μέσα ενημέρωσης της Πιονγιάνγκ ανέφεραν ότι ο Κιμ είχε επιθεωρήσει μονάδες της πολεμικής αεροπορίας και της αεράμυνας.

Η απουσία του Κιμ έδωσε αφορμή για πληθώρα ανεπιβεβαίωτων δημοσιευμάτων σε μέσα ενημέρωσης, που έκαναν λόγο για σοβαρό πρόβλημα υγείας του Βορειοκορεάτη ηγέτη ή ακόμη και για αιφνίδιο θάνατό του.

Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε χθες ο υπουργός Επανένωσης της Νότιας Κορέας, επισημαίνοντας ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Η διαδικτυακή εφημερίδα Daily NK, την οποία διαχειρίζονται Βορειοκορεάτες φυγάδες στον Νότο, ανέφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναρρώνει ύστερα από καρδιολογική επέμβαση στις αρχές του μήνα. Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές εντός της Βόρειας Κορέας, η ιστοσελίδα αποκάλυψε ότι ο 36χρονος καπνιστής και υπέρβαρος Κιμ υπεβλήθη σε εγχείρηση.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε συνάντηση ειδικών, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής επανένωσης, Γιουνγκ Σαν Χιούν είπε: «Η απουσία του Κιμ από δημόσιες εκδηλώσεις σημαίνει ότι δεν ακολουθεί τη συνηθισμένη εργασιακή του ρουτίνα. Δεν υπάρχουν επίσης αναφορές για κάποια δημόσια εμφάνιση ή για τη συμμετοχή του σε κρατική σύσκεψη, μετά τις 11 Απριλίου. Ολα αυτά μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι ασθενής ή έχει απομονωθεί εξαιτίας έκθεσής του στον κορωνοϊό».

Η Βόρεια Κορέα είναι από τις λίγες χώρες του κόσμου που δεν έχουν αναφέρει κανένα κρούσμα κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή