Σήμα κινδύνου από τη Γερμανία

Σήμα κινδύνου από τη Γερμανία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες προτού οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας ανακοινώσουν τα σχέδιά τους για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, μια ανησυχητική είδηση από τη Γερμανία έκανε με αστραπιαία ταχύτητα τον γύρο του κόσμου. Μόλις μία εβδομάδα μετά τα πρώτα βήματα χαλάρωσης των αντίστοιχων μέτρων σε πολλά κρατίδια της χώρας, εμφανίστηκαν ήδη ενδείξεις υποτροπής της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο κρίσιμος δείκτης R (ρυθμός αναπαραγωγής) που παρακολουθούν συστηματικά οι υγειονομικές αρχές έφτασε ξανά στην οριακή τιμή 1, ενώ προηγουμένως είχε υποχωρήσει στο 0,7. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ασθενής μολύνει, κατά μέσον όρο, ακόμη έναν άνθρωπο. Οταν η τιμή του δείκτη είναι κάτω από τη μονάδα, η πανδημία βρίσκεται σε υποχώρηση, ενώ όταν την υπερβαίνει, πρέπει να ανησυχούμε για αναζωπύρωση.

Παράλληλα, συνεχίζει να ανεβαίνει, με αργό ρυθμό, το ποσοστό θνητότητας της COVID-19, φτάνοντας το 3,8% των νοσούντων – ποσοστό που παραμένει, πάντως, πολύ μικρότερο από τα αντίστοιχα άλλων μεγάλων χωρών (είναι 5,7% στις ΗΠΑ, 11,1% στην Ισπανία και 13,6% στη Βρετανία).

Ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας θα περιπλέξει τις προσπάθειες των Αρχών για χαλάρωση των μέτρων ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία που χωλαίνει και θα ενισχύσει τη θέση της Αγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν εξαρχής πολύ επιφυλακτική στην άρση των περιορισμών. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει προειδοποιήσει ότι ακόμη και με ρυθμό αναπαραγωγής της νόσου 1,1, το σύστημα υγείας ενδέχεται να φτάσει στα όριά του τον Οκτώβριο, ενώ αν ο ρυθμός ανέβει σε 1,2, η ώρα της κρίσεως θα έρθει τον Ιούλιο.

Κάπως περισσότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κοχ, Λόταρ Βίλερ. «Υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί αριθμοί πλην του δείκτη αναπαραγωγής», τόνισε ο Γερμανός επιστήμονας, σημειώνοντας ότι τα επιπλέον κρούσματα ημερησίως κυμαίνονται πλέον γύρω στα 1.000, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες ξεπερνούσαν τις 2.000 ή και τις 4.000.

Η γερμανική κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κράτη, που έχουν τον τελευταίο λόγο, θα επανεξετάσουν την κατάσταση αύριο, Πέμπτη, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις μέχρι τις 6 Μαΐου για την πορεία που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Οι Αρχές δέχονται ισχυρή πίεση τόσο από την κοινή γνώμη που αδημονεί για άρση των μέτρων όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο που ανησυχεί για την προοπτική μιας ιδιαιτέρως οδυνηρής ύφεσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ινστιτούτου οικονομικών μελετών Ifo, η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί γύρω στο 6,6% τη φετινή χρονιά.

Στο μεταξύ, έντονη συζήτηση έχει πυροδοτήσει η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «δεν είναι απόλυτο πως όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής». Ο συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς δήλωσε ότι με τη δήλωση αυτή «δόθηκε η εντύπωση ότι είναι καλή η χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί, αν χαλαρώσουν οι περιορισμοί πρόωρα εξαιτίας μιας λανθασμένης στάθμισης μεταξύ χρήματος και ζωής, στο τέλος θα χάσουμε και τα δύο». Υπέρ της τοποθέτησης Σόιμπλε τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ, οπαδός της ταχύτερης επιστροφής στην κανονικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή