Τα καλά νέα

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

18 καινοτόμοι λύσεις

Τις 18 ψηφιακές λύσεις που αναδείχθηκαν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας TechForce19 ανακοίνωσε, στις αρχές της εβδομάδας, ο οργανισμός NHSX του βρετανικού συστήματος υγείας NHS, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας στον κόσμο. Στόχος του διαγωνισμού, στον οποίο υποβλήθηκαν περισσότερες από 1.600 προτάσεις, είναι η αξιοποίηση άμεσα υλοποιήσιμων καινοτόμων λύσεων ενάντια στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Μεταξύ των νικητών βρέθηκαν η ελληνική νεοφυής εταιρεία Novoville μαζί με τη βρετανική Peopletoo, οι οποίες επιλέχθηκαν για να λανσάρουν μια νέα ψηφιακή υπηρεσία συνολικής διαχείρισης εθελοντών και διασύνδεσής τους με τις κοινωνικές υπηρεσίες για την άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών των ευπαθών ομάδων. «Δεν είναι εύκολο να χαρείς με μια διάκριση που εύχεσαι να μην υπήρχε λόγος να κερδίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας CEO και συνιδρυτής της Novoville, Φώτης Ταλάντζης, συμπληρώνοντας ωστόσο πως η τεχνολογία και ο πληθοπορισμός μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη

και διαχείριση κρίσεων.

Φόρουμ για Ειρήνη, σε υβριδική μορφή

Η τρίτη διοργάνωση του Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, στο οποίο συμμετέχουν παγκόσμιοι ηγέτες και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 13 Νοεμβρίου και θα αφιερωθεί στην αναζήτηση απαντήσεων στην πανδημική κρίση της COVID-19, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των διοργανωτών. Η φετινή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε «υβριδική μορφή», εν μέρει με φυσική παρουσία και εν μέρει μέσω Διαδικτύου, ανάλογα με τις δυνατότητες του ταξιδιού και τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις που θα ισχύουν την ημερομηνία του συνεδρίου. «Θα υπάρξει μια τρίτη διοργάνωση παρά την κρίση του κορωνοϊού, καθώς η πανδημία καθιστά εμφανή την ανάγκη για συλλογικότερη δράση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εκδήλωσης, Τζάστιν Βάις, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. Το Φόρουμ ιδρύθηκε το 2018 με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σηματοδοτώντας την επέτειο ενός αιώνα από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και φιλοδοξεί να είναι ένας τόπος προβληματισμού και δράσεων υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών.

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ online

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί, από την Τρίτη 19 Μαΐου έως την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο αναβλήθηκε λόγω των μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού. «Πιο επίκαιρα από ποτέ, σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη που ζούμε, τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο online 22ο Φεστιβάλ μάς υπενθυμίζουν τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, ποια είναι η σχέση μας με τη φύση, πόσο ευάλωτοι και ταυτόχρονα πόσο δυνατοί είμαστε», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των διοργανωτών. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν βρίσκονται και 77 ελληνικές πρόσφατες παραγωγές, ενώ οι κριτικές επιτροπές θα παρακολουθήσουν τις ταινίες διαδικτυακά και θα απονείμουν τα βραβεία μέσω ψηφιακής τελετής βράβευσης.

Εργασίες ξανά στη Νοτρ Νταμ

Από τη Δευτέρα επέστρεψαν οι εργάτες στο απανθρακωμένο κέλυφος της οροφής του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, για να συνεχίσουν το τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας, καθώς το ξέσπασμα του κορωνοϊού ανάγκασε τα εργοτάξια να σταματήσουν για ενάμιση μήνα. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πέρυσι στις 15 Απριλίου κατέστρεψε το σημαντικό κομμάτι του ιστορικού κτιρίου, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα, στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι φλόγες κατέκαψαν τον οβελίσκο και τη στέγη και σύμφωνα με τους αξιωματούχους θα αρκούσαν άλλα 30 λεπτά για να καταστραφεί ολοσχερώς ο ναός από την πύρινη λαίλαπα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει τον ναό μέσα σε πέντε χρόνια, παρότι οι εργασίες έως σήμερα τελούνται με αργούς ρυθμούς λόγω της πανδημίας και της μεγάλης ποσότητας από τοξικό μόλυβδο που εκλύθηκε από την πυρκαγιά.

Πρωτοβουλία Ντέιβις για τους πρόσφυγες

Μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και κινδυνεύουν από την πανδημία ανακοίνωσε ο αστέρας της Μπάγερν, Αλφόνσο Ντέιβις, ο οποίος πέρασε μεγάλο κομμάτι της παιδικής του ηλικίας σε στρατόπεδο προσφύγων, «Προς το παρόν, ο κύριος στόχος είναι να συγκεντρώσω κεφάλαια για να βοηθήσω τους πρόσφυγες να πάρουν ό,τι χρειάζονται», δήλωσε ο Ντέιβις σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Μόναχο, συμπληρώνοντας πως η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι εξαιρετικά δύσκολη στα στρατόπεδα προσφύγων λόγω του συνωστισμού που επικρατεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή