ΚΟΣΜΟΣ

Στήριξη από Τραμπ ζητεί ο Ερντογάν

Στήριξη από Τραμπ ζητεί ο Ερντογάν

Επενδύοντας στις καλές προσωπικές σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ και στη διπλωματία του ιατρικού εξοπλισμού, στην οποία επιδίδεται δυναμικά η Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να κλείσει το ρήγμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να εξασφαλίσει στήριξη από την Ουάσιγκτον, ώστε να αποτρέψει την επαπειλούμενη κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας.

Με μία ημέρα καθυστέρηση, η τουρκική προεδρία έδωσε χθες στη δημοσιότητα την επιστολή του Τούρκου προέδρου προς τον Αμερικανό ομόλογό του, η οποία συνόδευε την παράδοση προστατευτικού ιατρικού και νοσηλευτικού εξοπλισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τρίτη. Μεταγωγικό αεροπλάνο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας μετέφερε στις ΗΠΑ πάνω από 500.000 μάσκες, 4.000 στολές, 1.500 προστατευτικά γυαλιά, 2.000 λίτρα απολυμαντικών και άλλα είδη ιατρικού εξοπλισμού.

Στην επιστολή του, ο Ταγίπ Ερντογάν επαινεί τη διαχείριση της πανδημίας από τον Ντόναλντ Τραμπ –κάτι που δεν συνάδει με τη διαμορφωμένη άποψη της πλειονότητας των Αμερικανών πολιτών– και εκφράζει την ευχή να ξεπεραστούν οι επικριτικές τοποθετήσεις του Κογκρέσου έναντι της κυβέρνησής του. «Ελπίζω ότι το επόμενο διάστημα, με το πνεύμα αλληλεγγύης που έχουμε επιδείξει στη διάρκεια της πανδημίας, το Κογκρέσο και τα ΜΜΕ των ΗΠΑ θα κατανοήσουν καλύτερα τη στρατηγική σημασία των σχέσεών μας», αναφέρεται στην επιστολή.

Το Πεντάγωνο έχει «παγώσει» την αγορά, εκ μέρους της Τουρκίας, μαχητικών αεροσκαφών F-35 και το Κογκρέσο απειλεί να επιβάλει κυρώσεις στη ΝΑΤΟϊκή σύμμαχο των ΗΠΑ λόγω της αγοράς ρωσικών πυραύλων S-400 από την Αγκυρα. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί τους πυραύλους στις αποθήκες, παρότι είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να τους ενεργοποιήσει αυτόν τον μήνα. Επισήμως, η καθυστέρηση οφείλεται στην απορρόφηση του κρατικού μηχανισμού από την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά πολλοί αναλυτές, σε Τουρκία και ΗΠΑ, εκτιμούν ότι πρόκειται για κίνηση κατευνασμού, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί αμερικανική στήριξη στη σκληρά δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία.

Πρόσφατα, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διεξήγαγαν συνομιλίες στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο εξασφάλισης πιστωτικής γραμμής (swap line) από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ώστε να γίνονται αποδεκτές τουρκικές λίρες με αντάλλαγμα δολάρια. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει χρόνο στον Ερντογάν, ώστε να αποφύγει μια πολιτικά άκρως επικίνδυνη για τον ίδιο προσφυγή στο ΔΝΤ.

Ο αριθμός των κρουσμάτων από τον ιό στην Τουρκία πλησιάζει τις 115.000, ενώ οι νεκροί αγγίζουν τις 3.000. Το υπουργείο Παιδείας παρέτεινε χθες το κλείσιμο των σχολείων έως τα τέλη Μαΐου, ενώ μέχρι τότε θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας κάθε Σαββατοκύριακο, όπως και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα.