Το αποτύπωμα της πανδημίας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η πανδημία να άγγιξε τα περισσότερα κράτη του κόσμου, αλλά σε κάθε χώρα άφησε ένα εξαιρετικά διαφορετικό αποτύπωμα. Στο Ιράν οι νεκροί είναι τόσο πολλοί, ώστε επιβάλλονται ομαδικές ταφές. Στο Ιράκ δεν ξεπερνούν τους 100. Στην Ινδονησία πέθαναν χιλιάδες, ενώ στη Μαλαισία μόλις 100. Μητροπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο, θρηνούν χιλιάδες θανάτους, ενώ άλλα αστικά κέντρα όπως η Μπανγκόκ, η Βαγδάτη και το Νέο Δελχί τα κατάφεραν καλύτερα. Γιατί, άραγε, ο ιός ρήμαξε κάποια σημεία της Γης και άφησε άλλα σχεδόν αλώβητα;

Γήρανση

Ενας παράγοντας που διαδραματίζει ρόλο στον απολογισμό είναι η γήρανση του πληθυσμού. Κράτη με νεότερους κατοίκους τα κατάφεραν καλύτερα. Οι νέοι, άλλωστε, συνήθως εμφανίζουν πιο ήπια συμπτώματα και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Aντιθέτως, κράτη με γηρασμένο πληθυσμό, όπως η Ιταλία, μέτρησαν χιλιάδες νεκρούς. Βέβαια και σε αυτή  τη θεωρία υπάρχουν εξαιρέσεις: η Ιαπωνία, που διαθέτει τον πιο γηρασμένο πληθυσμό του κόσμου, κατέγραψε λιγότερους από 520 θανάτους. Την ίδια στιγμή, η περιοχή Γκουάγιας του Ισημερινού, επιδημική εστία με 7.000 θανάτους, έχει από τους νεότερους πληθυσμούς στη χώρα και μόλις το 11% να υπερβαίνει τα 60 χρόνια.

Ρόλο στη «δριμύτητα» του πλήγματος από COVID-19 διαδραμάτισαν και πολιτισμικοί παράγοντες. Σε Ταϊλάνδη και Ινδία, π.χ., τα κρούσματα περιορίστηκαν γιατί οι άνθρωποι χαιρετιούνται εξ αποστάσεως, με τις παλάμες ενωμένες σαν σε προσευχή. Στην Ιαπωνία και στην Κορέα οι πολίτες υποκλίνονται, ενώ, πολύ πριν από την πανδημία, φορούσαν μάσκες όποτε αισθάνονταν αδιάθετοι. Επίσης, στον αναπτυσσόμενο κόσμο τη φροντίδα των ηλικιωμένων αναλαμβάνει η οικογένεια και όχι οι οίκοι ευγηρίας, όπως στη Δύση, όπου έκανε πραγματική θραύση η COVID-19.

Κλιματικές συνθήκες

Χώρες με ήπιες κλιματικές συνθήκες (Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ) κατέγραψαν χιλιάδες θανάτους, ενώ κράτη με πολύ θερμό κλίμα (Τσαντ, Γουιάνα) καταγράφουν ελάχιστα κρούσματα. Επίσης, κράτη που έλαβαν τάχιστα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα, όπως η Ελλάδα και το Βιετνάμ, αναχαίτισαν την εξάπλωση της πανδημίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχεται ότι τα περιοριστικά μέτρα, με απαγορεύσεις θρησκευτικών και αθλητικών συναθροίσεων, είναι όντως αποτελεσματικά.

Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει μεμονωμένη αιτία που να εξηγεί γιατί κάποια κράτη επλήγησαν σκληρά, ενώ άλλα όχι. Πολλοί, μάλιστα, ειδικοί εκτιμούν ότι συμβάλλουν στον τελικό απολογισμό πολλοί παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και η καθαρή τύχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή