Ρώσος χάκερ καταζητείται από τη Γερμανία

Ρώσος χάκερ καταζητείται από τη Γερμανία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταλμα σύλληψης κατά Ρώσου χάκερ που κατηγορείται ότι είχε παραβιάσει το 2015 το δίκτυο υπολογιστών του γερμανικού Κοινοβουλίου εξέδωσαν χθες οι γερμανικές αρχές, σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Οι γερμανικές αρχές καταζητούν τον ηλικίας 29 ετών Ρώσο Ντμίτρι Σεργκέγεβιτς Μπάντιν, ο οποίος θεωρούν ότι ανήκει σε ειδική μονάδα της υπηρεσίας κατασκοπείας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων (GRU). Σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung, ο Μπάντιν ανήκει στη μονάδα 26165 της GRU (γνωστή ως AΡT28 μεταξύ των εταιρειών κυβερνοασφάλειας) και είχε εντολή να διεξαγάγει κυβερνοκατασκοπεία για λογαριασμό του ρωσικού κράτους. Κατηγορείται πως κατάφερε να εισχωρήσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών του γερμανικού Κοινοβουλίου μεταξύ Απριλίου και Μαΐου του 2015.

Οι χάκερ θεωρείται πως είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονική αλληλογραφία που υποτίθεται πως προερχόταν από υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να ξεγελάσουν το προσωπικό του γερμανικού Κοινοβουλίου να κατεβάσει έγγραφο που περιέγραφε την οικονομική κατάρρευση που είχε προκαλέσει στην Ουκρανία η εμπλοκή της Ρωσίας στη σύγκρουση. Το έγγραφο αυτό περιείχε κακόβουλο λογισμικό που επέτρεψε στα μέλη της ομάδας APT28 να αποκτήσουν πρόσβαση σε ολόκληρο το δίκτυο των 5.600 υπολογιστών του γερμανικού Κοινοβουλίου, περιλαμβανομένου του συστήματος διαχείρισης. Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι οι γερμανικές αρχές συνέδεσαν με τον Μπάντιν συγκεκριμένα εργαλεία και κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε κατά την κυβερνοεπίθεση. Ο Μπάντιν περιλαμβάνεται και στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων κυβερνοεγκληματιών του αμερικανικού FBI, ενώ πιστεύεται ότι ζει στη Μόσχα.

Καταζητείται στις ΗΠΑ για αρκετές κυβερνοεπιθέσεις, περιλαμβανομένης της κλοπής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Χίλαρι Κλίντον και του Δημοκρατικού Κόμματος την περίοδο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016. Τον περασμένο Φεβρουάριο ανώτερος αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ για την εκλογική ασφάλεια προειδοποίησε τους Αμερικανούς βουλευτές ότι οι υπηρεσίες πιστεύουν πως η Ρωσία κάνει ήδη βήματα παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2020, με στόχο να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί.

Αυτό ανέφεραν στο CNN πηγές σχετικές με το ζήτημα, σύμφωνα με τις οποίες έγινε μια συνολική περιγραφή των προσπαθειών της Ρωσίας, οι οποίες περιλαμβάνουν παράνομες δραστηριότητες στο Διαδίκτυο, τη χρήση των social media ως όπλο καθώς και επιθέσεις σε υποδομές για τις εκλογές, ανέφερε μία από τις πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή