ΚΟΣΜΟΣ

Κόντε: Η ανεξαρτησία της ΕΚΤ είναι στην καρδιά των ευρωπαϊκών συνθηκών

konte-i-anexartisia-tis-ekt-einai-stin-kardia-ton-eyropaikon-synthikon-2376877

Η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποτελεί κλειδί και θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κανένα συνταγματικό δικαστήριο δεν πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική που πρέπει να εφαρμόζει ή όχι, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Την Τρίτη το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε διορία τριών μηνών στην ΕΚΤ να αιτιολογήσει τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και άλλων αξιογράφων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που έχει ανακοινώσει, απειλώντας ότι εάν δεν το κάνει, θα χάσει τη Μπούντεσμπανκ από μέλος.

«Δεν επαφίεται σε κανένα συνταγματικό δικαστήριο να αποφασίζει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η ΕΚΤ. Η ανεξαρτησία της είναι στην καρδιά των ευρωπαϊκών συνθηκών, τις οποίες έχει κυρώσει και η Γερμανία», επέμεινε ο Κόντε στη συνέντευξή του.

«Το βρίσκω εκτός τόπου ένα εθνικό δικαστήριο, έστω κι αν είναι συνταγματικό δικαστήριο, να ζητεί από την ΕΚΤ να αιτιολογήσει τις αγορές της. Δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτές τις πρωτοβουλίες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS