Αποσύρει τις κατηγορίες κατά Φλιν το Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Αποσύρει τις κατηγορίες κατά Φλιν το Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποσύρει τις κατηγορίες κατά του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ, Μάιλ Φλιν, κατόπιν των ογκούμενων πιέσεων που δέχεται ο αμερικανός πρόεδρος από τα δεξιά του πολιτικού φάσματος των ΗΠΑ.

Η ενέργεια του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται τη στιγμή που ο ίδιος ο Φλιν προσπαθούσε να αποσύρει την ομολογία ενοχής του, με την οποια παραδεχόταν ότι είχε πει ψέμματα στο FBI σχετικά με τη συνεργασία του με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κιζλιακ, λίγες εβδομάδες προτού ο Τραμπ αναλάβει την εξουσία.

Η πληροφορία ήρθε στο φως λίγη ώρα αφότου ο εισαγγελέας Μπράντον Βαν Γκρακ αποσύρθηκε αιφνιδίως από την υπόθεση, μετά την «εκστρατεία» που είχαν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα σύμμαχοι του προέδρου για να μην συνεχιστεί η δίωξη του 61χρονου Φλιν.

Ο Βαν Γκρακ, εισαγγελέας καριέρας, δεν έδωσε καμία εξήγηση για ποιον λόγο αποσύρεται από την υπόθεση. Ταυτόχρονα, αποσύρθηκε και από τον χειρισμό άλλων υποθέσεων για λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, σε μια πρώτη αντίδραση, δήλωσε «πολύ ευτυχής» για την εξέλιξη αυτή. Πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή» θα επικοινωνήσει με τον Φλιν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης στην απόφασή του εκτιμά ότι η έρευνα σε βάρος του πρώην στρατηγού «δεν είχε νόμιμη βάση» και ότι οι δηλώσεις του, «μολονότι ήταν ανακριβείς, δεν είχαν σημασία».

Ο Φλιν είναι ένας από τους πρώην συμβούλους του Τραμπ που έχουν ομολογήσει την ενοχή τους ή κριθεί ένοχοι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην ειδικού συμβούλου Μιούλερ, η οποία ανέδειξε την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016 με σκοπό την ενίσχυση της υποψηφιότητας Τραμπ.

Η ξαφνική απόφαση εγείρει νέα ερωτηματικά για τις παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον Ουίλιαμ Μπαρ σε δικαστικές υποθέσεις «ισχυρών» κατηγορουμένων που εμπλέκουν φίλους του Προέδρου Τραμπ.

Νωρίτερα, οι εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση του Ρότζερ Στόουν, ενός παλιού και στενού φίλου του Τραμπ, αποσύρθηκαν επίσης όταν το υπουργείο επενέβη και ελάφρυνε την πρότασή τους για την ποινή που θα έπρεπε να του επιβληθεί.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή