Νέες επιθέσεις εναντίον Κίνας από τις ΗΠΑ

Νέες επιθέσεις εναντίον Κίνας από τις ΗΠΑ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την κρίση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού χειρότερη και από την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, όπως και από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ενοχοποιώντας για μία ακόμη φορά την Κίνα για τα δεινά που υφίσταται η χώρα του.

«Είναι χειρότερο κι από το Περλ Χάρμπορ. Είναι χειρότερο και από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Και δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί. Θα μπορούσε να έχει σταματήσει στην Κίνα. Θα μπορούσε να έχει σταματήσει στο επίκεντρο (της επιδημίας) και αυτό δεν έγινε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Πεκίνο ότι κρατάει μυστικά από τη διεθνή κοινότητα δείγματα του ιού, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας στις έρευνες για την παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου. Τόσο ο Πομπέο όσο και ο Τραμπ υποστηρίζουν τις τελευταίες ημέρες το σενάριο ότι ο ιός διέφυγε από εργαστήριο της κινεζικής πόλης Γουχάν. Το ενδεχόμενο αυτό αποκλείουν όχι μόνο οι κινεζικές αρχές, αλλά και ο δρ Αντονι Φάουτσι, κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο οποίος τόνισε, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ιός πέρασε στον άνθρωπο από ζώα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίνγκ, κατηγόρησε τον Πομπέο ότι «φάσκει και αντιφάσκει γιατί κάθε μέρα κατασκευάζει ένα καινούργιο ψέμα για να καλύψει το προηγούμενο». Η Κίνα, τόνισε η Χούα, είναι ανοιχτή στη διερεύνηση της προέλευσης του κορωνοϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν έρευνες από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία οι οποίες υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως η COVID-19 δεν προήλθε από τη χώρα της.

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εξέφρασε ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στο Πεκίνο, Νικολά Σαπουί, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενη ρήξη θα εμποδίσει την αναγκαία διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης κάλεσε την Κίνα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, ώστε να μην κλονιστούν οι διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, να μην αποσυνδεθούν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και να μη ζήσει η ανθρωπότητα ένα νέο γύρο προστατευτισμού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να ακυρώσει την εύθραυστη εμπορική συμφωνία της χώρας του με την Κίνα, αν διαπιστώσει ότι το Πεκίνο δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε χθες ότι διαπραγματευτές των δύο χωρών θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά την ερχόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφωνιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή