Αναβολή προεδρικών εκλογών στην Πολωνία

Αναβολή προεδρικών εκλογών στην Πολωνία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Στην αναβολή των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στην Πολωνία συμφώνησαν χθες τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού. Το εθνικιστικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) είχε ζητήσει να μην αναβληθεί η διαδικασία, φιλοδοξώντας να επισπεύσει την επανεκλογή του 47χρονου προέδρου Αντρέι Ντούντα. Το κόμμα Συμφωνία, που ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς και η αντιπολίτευση, είχαν κατηγορήσει το PiS ότι προτάσσει τα μικροκομματικά συμφέροντα έναντι της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση θα προτείνει τώρα νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της αναμέτρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με επιστολική ψήφο.

Οι προγραμματισμένες για την Κυριακή προεδρικές εκλογές είχαν προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα, με διεθνείς παρατηρητές, αλλά και Πολωνούς πολιτικούς αναλυτές, να εκτιμούν ότι η διαδικασία δεν θα μπορούσε να είναι διαφανής ούτε δίκαιη, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι δεν είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις και να έρθουν σε επαφή με τους ψηφοφόρους, λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και των συγκεντρώσεων. Στην Πολωνία έχουν καταγραφεί 15.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 και περισσότεροι από 700 θάνατοι. Παρότι ο αριθμός τους είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι σε άλλες χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί ότι τα κρούσματα συνεχίζουν να εμφανίζουν αύξηση.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ντούντα, η Πολωνία επέβαλε αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και sτα ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να φιμώσει φωνές αντίδρασης από δικαστικούς και δημοσιογράφους. Στο μεταξύ, οι σφυγμομετρήσεις εμφανίζουν τον Ντούντα να απολαμβάνει σημαντικό προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων, με τους επικριτές της κυβέρνησης να καταγγέλλουν την προνομιακή μεταχείρισή του από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή