Γερμανία: ανησυχία για τον ρυθμό μετάδοσης

Γερμανία: ανησυχία για τον ρυθμό μετάδοσης

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία προκαλεί στη Γερμανία η αύξηση τις τελευταίες ημέρες του ρυθμού μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 που έχει προκαλέσει την πανδημία COVID-19, παρά το γεγονός ότι χθες οι γερμανικές αρχές ανέφεραν τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων των τελευταίων έξι ημερών. Οπως ανακοίνωσε την Κυριακή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της πανδημίας, ο ρυθμός αναπαραγωγής (Ro) ή μετάδοσης του ιού ξεπέρασε το Σαββατοκύριακο το κρίσιμο όριο του 1 και έφτασε μέχρι το 1,13 (πράγμα που σημαίνει ότι κάθε φορέας του ιού μολύνει 1,13 ανθρώπους ακόμη). Μέχρι την Τετάρτη ο ρυθμός μετάδοσης ήταν μόλις 0,65.

Ωστόσο, πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός όταν ερμηνεύει αυτή την αύξηση, διότι η εκτίμηση του Ro «περιλαμβάνει κάποιο βαθμό αβεβαιότητας» σημείωσε το ίδιο το RKI. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία έχει υποχωρήσει σε σχετικά χαμηλό αριθμό, 555 μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, ενώ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υποχώρησε την Κυριακή σε 17.423. Γεγονός που σημαίνει ότι, πρώτον, ακόμη και αν υπάρχει σημαντική αύξηση του ρυθμού μετάδοσης, γίνεται από σημαντικά μικρότερη βάση. Δεύτερον, ο μικρότερος αριθμός κρουσμάτων καθιστά πιο εύκολη την ύπαρξη στατιστικών λαθών.

Επιπλέον, ο ρυθμός μετάδοσης βασίζεται σε εκτίμηση όπου εξαιρούνται τα στοιχεία για κρούσματα των τελευταίων τριών ημερών. Για κάθε γνωστό κρούσμα γίνεται προσπάθεια να υπολογιστεί πότε προέκυψε η μόλυνση και κατά μέσον όρο αυτό συνέβη πριν από μία εβδομάδα. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου παρατηρήθηκε σε πολλές γερμανικές πόλεις σημαντική χαλάρωση των μέτρων τήρησης των αποστάσεων και γενικότερα σημαντικά χαλαρότερη διάθεση, καθώς πολλοί Γερμανοί είχαν βγει σε πλατείες και πάρκα για να χαρούν την ηλιοφάνεια και να πιουν ένα ποτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή