Μυστηριώδες σύνδρομο πλήττει παιδιά

Μυστηριώδες σύνδρομο πλήττει παιδιά

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα ένα μυστηριώδες σύνδρομο που σχετίζεται με τη COVID-19, πλήττει τα παιδιά και έχει ήδη προκαλέσει τρεις θανάτους στις ΗΠΑ και έναν στη Βρετανία. Μόνο στη Νεα Υόρκη νοσούν 73 ανήλικοι και δεκάδες άλλοι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το φλεγμονώδες σύνδρομο, που παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με τη νόσο Καβασάκι, επηρεάζει τα μάτια, το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά, καθιστώντας επιτακτική τη διασωλήνωση για ορισμένα παιδιά. Μέχρι σήμερα, γονείς και ειδικοί έβρισκαν ανακούφιση στο γεγονός ότι η COVID-19 δεν έπληττε σκληρά τους ανηλίκους. Ομως αυτή η πλαστή αίσθηση ασφάλειας διαλύθηκε όταν τρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του «παιδιατρικού πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου». Οπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων και νήπια, δεν εμφάνισαν τα συνήθη αναπνευστικά συμπτώματα τη COVID-19, αλλά όταν διακομίστηκαν στα νοσοκομεία διαπιστώθηκε ότι είτε νοσούσαν από τον νέο κορωνοϊό είτε είχαν αναπτύξει αντισώματα.

Χθες, οι υγειονομικοί φορείς της Νέας Υόρκης εξέδωσαν ανακοίνωση προς τους ειδικούς καλώντας τους να αναφέρουν κάθε σχετικό κρούσμα που εντοπίζουν. Κάποια από τα συμπτώματά του είναι όμοια με εκείνα της νόσου Καβασάκι, όπως πυρετός, κοιλιακό άλγος και δερματικά εξανθήματα, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν σαφείς διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα δύο σύνδρομα επηρεάζουν την καρδιά. Αν και το τοξικό σοκ είναι μία ιδιαίτερα σπάνια επιπλοκή της Καβασάκι, τα παιδιά που ασθένησαν με «παιδιατρικό πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο» βρέθηκαν άμεσα σε σοκ, με μεγάλη υπόταση και αδυναμία οξυγόνωσης και θρέψης των ζωτικών τους οργάνων. Η Καβασάκι προκαλεί ανευρύσματα εφόσον δεν χορηγηθεί αγωγή, αλλά το νέο σύνδρομο προκαλεί φλεγμονή των στεφανιαίων αρτηριών και όλων των αιμοφόρων αγγείων.

Καθώς στη Νέα Υόρκη το παιδιατρικό σύνδρομο εμφανίστηκε περίπου έναν μήνα μετά το επιδημικό κύμα της COVID-19, οι ειδικοί πιθανολογούν ότι οφείλεται σε αντίδραση του ανοσοποιητικού, μετά τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Μεταξύ των θεραπευτικών αγωγών που χορηγούνται στους ασθενείς συγκαταλέγονται η ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη, οι υψηλές δόσεις ασπιρίνης, τα αντιβιοτικά και η υποβοήθηση της αναπνοής με οξυγόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή