19 ναύτες νεκροί από «φίλια πυρά»

19 ναύτες νεκροί από «φίλια πυρά»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Πλοίο υποστήριξης του ιρανικού πολεμικού ναυτικού έπληξε κατά λάθος ιρανικός πύραυλος την Κυριακή στον Κόλπο του Ομάν, προκαλώντας τον θάνατο 19 μελών του πληρώματος του πλοίου «Κοναράκ» και τον τραυματισμό άλλων 15.

Το περιστατικό, που ανακοινώθηκε χθες από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια άσκησης του ιρανικού πολεμικού ναυτικού και ενώ το πλοίο υποστήριξης «Κοναράκ» βρισκόταν κοντά σε παροπλισμένο σκάφος, που ήταν ο στόχος πυραυλικής δοκιμής. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο αρχικά για έναν νεκρό, προτού αποκαλύψουν λίγες ώρες αργότερα ότι τα θύματα ήταν εντέλει 19. Την ώρα της έκρηξης, το «Κοναράκ» ρυμουλκούσε παροπλισμένο πλοίο-στόχο στο πλαίσιο της άσκησης, ενώ ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από φρεγάτα του ιρανικού ναυτικού. Το περιστατικό «φίλιων πυρών» σημειώθηκε κοντά στο λιμάνι Τζασκ, στα παράλια του Κόλπου του Ομάν, 1.270 χλμ. νοτιοανατολικά της Τεχεράνης.

Το «Κοναράκ», μήκους 47 μέτρων, μεταφορικής ικανότητας 40 τόνων και με πλήρωμα 20 ναυτών, ναυπηγήθηκε το 1988 στην Ολλανδία, ενώ επισκευάσθηκε πλήρως το 2018. Το πλοίο ρυμουλκήθηκε στον ναύσταθμο της Τζασκ, ενώ ιρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν φωτογραφία του πληγέντος σκάφους με τρύπες στα υποφράγματα και σημάδια φωτιάς, χωρίς ωστόσο να δείξουν το σημείο πρόσκρουσης του πυραύλου στην υπερκατασκευή.

Το Ιράν πραγματοποιεί συχνά ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται ποσοστό 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Ο αμερικανικός 5ος Στόλος, που έχει την έδρα του στο Μπαχρέιν, δεν σχολίασε το περιστατικό.

Τα ιρανικά ΜΜΕ σπανίως αποκαλύπτουν δυστυχήματα, που σημειώνονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων. Σε συλλυπητήριο μήνυμά του, ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί, είπε ότι οι 19 νεκροί ναύτες «θυσίασαν τις ζωές τους υπερασπιζόμενοι τα ιδεώδη και τα σύνορα της χώρας».

Στις 8 Ιανουαρίου, μονάδα της ιρανικής αεράμυνας εκτόξευσε δύο πυραύλους εδάφους-αέρος εναντίον άγνωστου στόχου, καταρρίπτοντας ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος και προκαλώντας τον θάνατο των 176 επιβαινόντων. Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μεγάλης όξυνσης της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, την ώρα που η Τεχεράνη προετοιμαζόταν να δεχθεί πλήγμα αντιποίνων από τις ΗΠΑ εξαιτίας της επίθεσης με πυραύλους εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ και ύστερα από τη δολοφονία του επικεφαλής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανικό πύραυλο στις 3 Ιανουαρίου κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Το δυστύχημα της Κυριακής σημειώθηκε, όμως, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ναυτικής άσκησης, θέτοντας ερωτήματα για τον επαγγελματισμό του ιρανικού πολεμικού ναυτικού και την ικανότητα των διοικητών του, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το δίκτυο BBC. Ο πύραυλος φέρεται να εκτοξεύθηκε από τη φρεγάτα «Τζαμαράν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή