ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση από τον δρα Φάουτσι

Προειδοποίηση από τον δρα Φάουτσι

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ παροτρύνει τους κυβερνήτες των πολιτειών να άρουν το συντομότερο δυνατόν τα περιοριστικά μέτρα, ώστε να ξαναμπεί στις ράγες της η αμερικανική οικονομία, ο επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας έστειλε εντελώς διαφορετικό μήνυμα.

Ο δρ Αντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμώξεων, επρόκειτο να καταθέσει χθες το απόγευμα, μαζί με άλλους κορυφαίους επιστήμονες, σε συνεδρίαση αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε δώσει το στίγμα της τοποθέτησής του με δήλωση στην εφημερίδα The New York Times: «Αν παραβλέψουμε τις συστάσεις, θα υπάρξει κίνδυνος να δημιουργηθούν πολλές νέες εστίες του ιού στη χώρα. Αυτό όχι μόνο θα οδηγήσει σε δεινά και θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αλλά θα προκαλέσει και οπισθοδρόμηση στην προσπάθειά μας για επιστροφή στην ομαλότητα».

Στη συνεδρίαση της επιτροπής της Γερουσίας επρόκειτο να καταθέσουν τις απόψεις τους και οι Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, υφυπουργός Υγείας, και Στίβεν Χαν, επικεφαλής της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Οι δύο επιστήμονες, όπως και ο Φάουτσι, είχε προγραμματιστεί να καταθέσουν μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς τελούν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η εκπρόσωπος Τύπου του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, με την οποία συγχρωτίζονταν στις καθημερινές ενημερώσεις των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, βρέθηκε θετική στην COVID-19. Υστερα από την εξέλιξη αυτή, το προσωπικό της Δυτικής Πτέρυγας, όπου εργάζονται καθημερινά ο πρόεδρος Τραμπ και το επιτελείο του, υποχρεώθηκε να φοράει μάσκες καθ’ όλο το διάστημα που θα βρίσκεται στο κτίριο.

Με μάσκα προσήλθε στην προχθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Ντόναλντ Τραμπ και η κινεζικής καταγωγής ανταποκρίτρια του CBS Γουέιτζι Τζιάνγκ. Οταν ήλθε η σειρά της, ρώτησε τον πρόεδρο γιατί επιμένει τόσο πολύ στον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που γίνονται στις ΗΠΑ «όταν τόσοι Αμερικανοί συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε ημέρα». Εμφανώς εκνευρισμένος, ο Τραμπ απάντησε: «Ανθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο. Ισως θα έπρεπε να υποβάλετε αυτή την ερώτηση στην Κίνα. Μη ρωτάτε εμένα, ρωτήστε την Κίνα». Οταν η δημοσιογράφος διερωτήθηκε γιατί κάνει μια τέτοια παρατήρηση ειδικά σε εκείνη, υπονοώντας ότι έχει πρόβλημα με τη φυλή και την καταγωγή της, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα έλεγε το ίδιο «σε οποιονδήποτε θα μου έκανε μια κακόβουλη ερώτηση» και έσπευσε να τερματίσει απότομα τη συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία φαίνεται να υποδηλώνουν ότι αρκετοί Αμερικανοί χρειάστηκε να νοσηλευθούν επειδή ήπιαν τοξικά απολυμαντικά, ύστερα από την ατυχούς έμπνευσης σχετική τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ, στις 23 Απριλίου. Τα ατυχήματα με χλωρίνη ή άλλα απολυμαντικά ήταν αυξημένα σε σύγκριση με το 2019 και τους τρεις προηγούμενους μήνες (5% τον Ιανουάριο, 17% τον Φεβρουάριο, 93% τον Μάρτιο), καθώς είχαν πολλαπλασιαστεί οι απολυμάνσεις επιφανειών και κινητών τηλεφώνων λόγω COVID-19.
Ωστόσο, τον Απρίλιο το ποσοστό αύξησης εκτινάχθηκε σε 121%, γεγονός που ενδεχομένως σχετίζεται με τη διαβόητη, πλέον, τοποθέτηση Τραμπ.