Ευρώπη δύο ταχυτήτων στα σύνορα

Ευρώπη δύο ταχυτήτων στα σύνορα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έλλειψη συντονισμού, που σφράγισε τις πολιτικές των κρατών-μελών της Ε.Ε. από τα πρώτα στάδια της πανδημίας, αποτυπώνεται και στο θέμα των εσωτερικών, συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί από τον Μάρτιο. Γερμανία και Αυστρία προσανατολίζονται στην άρση των υφιστάμενων περιορισμών μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ενώ Ισπανία και Γαλλία, δύο χώρες που δοκιμάστηκαν σκληρότερα από την COVID-19, εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικές.

Στο Βερολίνο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει τους ελέγχους στα σύνορα με ορισμένες γειτονικές χώρες από το ερχόμενο Σάββατο, 16 Μαΐου, με προοπτική την πλήρη κατάργηση των ελέγχων στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν μέχρι τις 15 Ιουνίου. «Στόχος είναι, εφόσον η πορεία των κρουσμάτων το επιτρέπει –και θέλω να τονίσω αυτή την προϋπόθεση–, να αρθούν πλήρως όλοι οι συνοριακοί έλεγχοι εντός της ζώνης Σένγκεν από την 15η Ιουνίου και εφεξής», δήλωσε από το βήμα του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είχε ανακοινώσει ότι από το ερχόμενο Σάββατο θα χαλαρώσουν οι συνοριακοί έλεγχοι στα μεθοριακά περάσματα με Γαλλία, Αυστρία και Ελβετία, καθώς και ότι στο εξής θα εφαρμόζονται επιλεκτικά και όχι συστηματικά. Από αύριο αίρονται και οι μεθοριακοί έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας με το Λουξεμβούργο και με τη Δανία. Επιπλέον, καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για τους πολίτες χωρών της Ε.Ε. που έρχονται στη Γερμανία, όχι όμως και για τους πολίτες τρίτων χωρών. Στις ίδιες δηλώσεις του, ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να επιτραπούν πτήσεις από Ιταλία και Ηνωμένες Πολιτείες, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί το πράσινο φως, μετά τις 15 Ιουνίου, για πτήσεις από «ασφαλείς περιοχές» της Κίνας. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Αυστρία ανακοίνωσε χθες ότι τα σύνορά της με τη Γερμανία θα ανοίξουν πλήρως στις 15 Ιουνίου, ενώ επιβεβαίωσε ότι από το ερχόμενο Σάββατο οι μεθοριακοί έλεγχοι θα χαλαρώσουν και θα γίνονται επιλεκτικά. Η Βιέννη βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και με την ελβετική κυβέρνηση για την άμεση χαλάρωση των μεθοριακών ελέγχων μεταξύ των δύο όμορων χωρών των Αλπεων.

Αντίθετα, οι ισπανικές αρχές σκοπεύουν να κρατήσουν κλειστά τα σύνορα για τους περισσότερους ταξιδιώτες από το εξωτερικό τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουλίου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών. Η Μαδρίτη έκλεισε τα χερσαία σύνορα με Γαλλία και Πορτογαλία στα μέσα Μαρτίου και έχει αποφασίσει να επιβάλει καραντίνα δύο εβδομάδων για τους ξένους ταξιδιώτες, κλείνοντας ουσιαστικά τα σύνορα από αέρος και θαλάσσης, για να αποφύγει την επανεισαγωγή του ιού από τρίτες χώρες. Στο Παρίσι, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα διατηρήσει τους μεθοριακούς ελέγχους με τη Γερμανία μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή