Η Μέρκελ κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία

Η Μέρκελ κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατηγόρησε χθες τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την «εξωφρενική», όπως τη χαρακτήρισε, κυβερνοεπίθεση κατά του λογαριασμού ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που διατηρεί στο βουλευτικό της γραφείο και αναφέρθηκε στην πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πρόσθεσε ότι παρ’ όλα αυτά επιθυμεί τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, αν και παραδέχθηκε ότι η ηλεκτρονική κατασκοπεία δυσχεραίνει την προσπάθειά της.

Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι διαθέτει «ισχυρά στοιχεία» ότι αποτέλεσε στόχο Ρώσων χάκερ. «Υπάρχει μια στρατηγική υβριδικού πολέμου από τη Ρωσία, την οποία δεν γίνεται να αγνοήσουμε και περιλαμβάνει κυβερνοεπιθέσεις, αποπροσανατολισμό και χειραγώγηση στοιχείων», είπε χθες η Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή. Την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel είχε αποκαλύψει ότι Ρώσοι χάκερ, οι οποίοι εργάζονταν για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικής κατασκοπείας GRU, είχαν καταφέρει να εισχωρήσουν επί μήνες στο δίκτυο υπολογιστών του γερμανικού Κοινοβουλίου και στους υπολογιστές ορισμένων βουλευτών, περιλαμβανομένης της κ. Μέρκελ.

«Φυσικά και παρακωλύει μια συνεργασία εμπιστοσύνης», συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι διατηρεί το δικαίωμα να «λάβει μέτρα» κατά της Ρωσίας. «Θα προσπαθήσω σκληρά να διατηρήσω καλές σχέσεις με τη Ρωσία διότι θεωρώ ότι υπάρχει κάθε λόγος να συνεχίσω τις διπλωματικές μας προσπάθειες, αλλά δεν το καθιστά (η κυβερνοεπίθεση) ευκολότερο», κατέληξε η Μέρκελ. Η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε σχολιάσει το δημοσίευμα του Spiegel σχετικά με την εικαζόμενη διείσδυση Ρώσων χάκερ στο σύστημα υπολογιστών του γερμανικού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία είχε καταφέρει να αναπαραστήσει εν μέρει την επίθεση και είχε ανακαλύψει ότι είχαν γίνει στόχοι και δύο λογαριασμοί ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που ανήκαν στο κοινοβουλευτικό γραφείο της ίδιας της Αγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, οι υπηρεσίες ασφαλείας του γερμανικού Κοινοβουλίου είχαν ανακαλύψει ότι είχε παραβιαστεί το σύστημα υπολογιστών του το 2015 και ότι αυτό συνέβαινε τουλάχιστον από την αρχή εκείνης της χρονιάς. Στις 5 Μαΐου οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου Ντμίτρι Μπόντιν, κατηγορώντας τον ότι είχε κάνει την κυβερνοεπίθεση για λογαριασμό της GRU, όπως είχε αποκαλύψει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή