ΗΠΑ: Δικαστική εμπλοκή για τον Φλιν

ΗΠΑ: Δικαστική εμπλοκή για τον Φλιν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται η αβεβαιότητα γύρω από την τύχη του απόστρατου αντιστρατήγου Μάικλ Φλιν, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, παρότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα από τις δικαστικές αρχές να βάλουν στο αρχείο την υπόθεση, αποσύροντας τις εναντίον του κατηγορίες.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος ομοσπονδιακός δικαστής, Εμετ Σάλιβαν, ανακοίνωσε ότι θα ορίσει προθεσμία εντός της οποίας πολίτες ή ενώσεις πολιτών θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τα επιχειρήματά τους υπέρ ή κατά της επιλογής του υπουργείου Δικαιοσύνης να αποσύρει τις κατηγορίες. Η κίνηση αυτή, αν και δεν προδιαγράφει την τελική απόφαση του δικαστή Σάλιβαν, μπορεί να ερμηνευθεί τουλάχιστον ως σκεπτικισμός έναντι της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος κατηγορείται από τους Δημοκρατικούς για πολιτικοποίηση του θεσμού προς εξυπηρέτηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Ο Μάικλ Φλιν ανακρίθηκε από το FBI στο πλαίσιο των ερευνών του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για τη θρυλούμενη ρωσική παρέμβαση υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016. Το ενδιαφέρον των ανακριτών επικεντρώθηκε στις επαφές που είχε ο Φλιν κατά την προεκλογική περίοδο, όταν ήταν μέλος του επιτελείου Τραμπ, με τον τότε Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ. Το 2017, ο Φλιν είχε παραδεχθεί ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI, αλλά αργότερα αναίρεσε την ομολογία του. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε τις εναντίον του κατηγορίες βάσει νέων στοιχείων από την ανάκριση του αντιστράτηγου, τα οποία, σύμφωνα με τον Μπαρ, μαρτυρούν ότι ο Φλιν παγιδεύτηκε για να οδηγηθεί σε ανακριβείς, αλλά άνευ ουσιαστικής σημασίας, δηλώσεις.

Η ομάδα των συνηγόρων του Φλιν αντέδρασε στην απόφαση του δικαστή Σάλιβαν, που παρατείνει το δικαστικό θρίλερ. «Μια ποινική υπόθεση αφορά διένεξη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και ενός κατηγορουμένου για ποινικό αδίκημα. Δεν υπάρχει χώρος για ανάμειξη τρίτων σε μια τέτοια υπόθεση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη υπέρ της απαλλαγής του πρώην συνεργάτη του (ο Φλιν ήταν ο πρώτος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου από τη στιγμή που ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του), πρόσφατα μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να κάνει χρήση των προεδρικών εξουσιών και να του απονείμει χάρη, αν δεν απαλλαγεί από τη Δικαιοσύνη.

Καθώς βάλλεται για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης λόγω COVID-19 και πιέζεται από την οικονομική ύφεση και τη μαζική ανεργία, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να συσπειρώσει την εκλογική του βάση, επαναφέροντας τη θεωρία για συνωμοσία του «βαθέος κράτους» και των Δημοκρατικών εναντίον του, με πολιορκητικό κριό την έρευνα Μιούλερ. Τα νέα στοιχεία στην υπόθεση Φλιν και η απόσυρση των κατηγοριών από το υπουργείο Δικαιοσύνης χρησιμοποιήθηκαν από τον πρόεδρο ως δικαίωση των ισχυρισμών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή