Τέξας: Ενοπλη αμφισβήτηση κανόνων περιορισμού

Τέξας: Ενοπλη αμφισβήτηση κανόνων περιορισμού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η Τζέιμι Ουίλιαμς αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να ανοίξει και πάλι το τατουατζίδικό της στο ανατολικό Τέξας, παραβιάζοντας τους κανόνες της Πολιτείας, ζήτησε τη βοήθεια του Φίλιπ Αρτσιμπολντ, ο οποίος έσπευσε στο κατάστημα με τον σκύλο του και ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-15. Ο Αρτσιμπολντ στρατολόγησε πέντε άτομα, με πολεμικά όπλα, που δημιούργησαν περίμετρο ασφαλείας στο πάρκινγκ του κτιρίου.

«Πιστεύω ότι η λειτουργία ή μη μιας επιχείρησης αφορά μόνο τον ιδιοκτήτη της. Κάθε προσπάθεια των Αρχών να παρέμβουν δείχνει την πρόθεσή τους να αντιπαρατεθούν μαζί μας», λέει ο 29χρονος Αρτσιμπολντ, που εργάζεται ως γυμναστής στην περιοχή του Ντάλας και έχει αναλάβει αυτοβούλως την προστασία Τεξανών επιχειρηματιών, οι οποίοι αμφισβητούν το δικαίωμα της πολιτείας να διατηρεί κλειστά τα καταστήματά τους. Παρότι ο κυβερνήτης Γκρεγκ Αμποτ επέτρεψε την πρώτη εβδομάδα του μήνα την επαναλειτουργία εμπορικών κέντρων, εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων, τα μπαρ, κομμωτήρια, γυμναστήρια και τατουατζίδικα δεν έλαβαν άδεια επαναλειτουργίας. Τις τελευταίες ημέρες, αγανακτισμένοι επιχειρηματίες ζήτησαν τη βοήθεια ένοπλων διαδηλωτών, ως ομάδων προστασίας, για την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Η επίδειξη πολεμικών όπλων από τα μέλη τέτοιων οργανώσεων υπέρ της οπλοκατοχής δημιουργεί δίλημμα για τις Αρχές, που βρίσκονται αντιμέτωπες με την απαίτηση του κοινού για εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και τις εκκλήσεις συντηρητικών οργανώσεων για άρση των μέτρων.

Η πολιτική διένεξη ήλθε στο φως στις αρχές της εβδομάδας, όταν ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας του Τέξας, Κεν Πάξτον, προειδοποίησε τους δήμους του Οστιν, του Σαν Αντόνιο και του Ντάλας ότι οι απαγορεύσεις που επέβαλαν είναι παράνομες και αντίθετες με τη διαταγή επαναλειτουργίας επιχειρήσεων του επίσης Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Αμποτ. Ανάλογα περιστατικά με οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής και κατά της κρατικής παρεμβατικότητας έχουν σημειωθεί στο Μίσιγκαν, όπου ένοπλοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο της Πολιτείας, αμφισβητώντας τη διαταγή καραντίνας της Δημοκρατικής κυβερνήτου Γκρέτσεν Ουίτμερ. Τις τελευταίες ημέρες, ο Αρτσιμπολντ μετέβη –πάντα ένοπλος– σε κωμοπόλεις του Τέξας, προσφέροντας τη στήριξή του στην παράνομη επαναλειτουργία πολλών μπαρ και γυμναστηρίων. Στην πόλη Οντέσα, όμως, οι Αρχές προχώρησαν σε επίδειξη ισχύος, χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένο όχημα και ομάδες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για να συλλάβουν διαδηλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή