ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: 2.102 νέα κρούσματα του κορωνοϊού – Η μεγαλύτερη αύξηση σε ένα μήνα

Ιράν: 2.102 νέα κρούσματα του κορωνοϊού – Η μεγαλύτερη αύξηση σε ένα μήνα

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα περισσότερα από 2.100 νέα κρούσματα της Covid-19, τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των λοιμώξεων τον τελευταίο ένα και πλέον μήνα, προειδοποιώντας για εστίες που πλήττουν νέες περιοχές στο Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ δήλωσε ότι 2.102 νέα κρούσματα καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και αυξάνουν σε 116.635 τον συνολικό αριθμό ασθενών στη χώρα.

Η αύξηση των μολύνσεων είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τις 6 Απριλίου στη χώρα αυτή, που μετρά τα περισσότερα θύματα από την πανδημία Covid-19 στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή.

Ο νέος κορωνοϊός έχει σκοτώσει 6.902 ανθρώπους μέχρι σήμερα στο Ιράν, εκ των οποίων 48 το τελευταίο 24ωρο, δήλωσε ο Τζαχανπούρ.

Από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα τον Φεβρουάριο στο έδαφός της, η Ισλαμική Δημοκρατία δίνει μάχη για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

Η νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν παραμένει «κόκκινη», το υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας σύμφωνα με τον χρωματικό κώδικα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για τη μέτρηση του κινδύνου εξάπλωσης του ιού.

Αρκετές επαρχίες μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού στο «κόκκινο», δήλωσε ο Τζαχανπούρ. «Οι άλλες επαρχίες όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων είναι η Λορεστάν (δυτικά), το Σιστάν Μπαλουτσιστάν (νοτιοανατολικά) και το ανατολικό Αζερμπαϊτζάν (στο βορειοδυτικό Ιράν)», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος κάλεσε τους κατοίκους αυτών των επαρχιών να τηρούν τα πρωτόκολλα υγείας.

Η Τεχεράνη είχε δήλωσε εξάλλου χθες, Τετάρτη, ότι η κατάσταση μπορεί να είναι «κρίσιμη» και στο Βόρειο Χορασάν, στο βορειοανατολικό Ιράν.

Το Χουζεστάν είναι η μόνη επαρχία μέχρι σήμερα όπου τα μέτρα περιορισμού έχουν επιβληθεί εκ νέου, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των καταστημάτων που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης.

Από τις 11 Απριλίου, η κυβέρνηση ενέκρινε τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και ήρε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μεταξύ των πόλεων.

Οι αρχές δεν παρέχουν από τον Απρίλιο στοιχεία για τη νόσο για κάθε επαρχία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 91.836 άνθρωποι που νόσησαν από τον ιό έχουν θεραπευτεί μέχρι σήμερα και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Για ορισμένους ξένους ειδικούς αλλά και για αρκετούς Ιρανούς αξιωματούχους, τα κυβερνητικά στοιχεία υποτιμούν σε μεγάλο βαθμό την πραγματική έκταση της επιδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ