Βρετανία: Σε κοινή θέα εφαρμογή ιχνηλάτησης

Βρετανία: Σε κοινή θέα εφαρμογή ιχνηλάτησης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεπτομέρειες της εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών της βρετανικής κυβέρνησης, που θα συμβάλει στον έλεγχο της πανδημίας COVID-19, αποκαλύφθηκαν. Η βρετανική κυβέρνηση, είτε λόγω ολιγωρίας είτε λόγω απροσεξίας, αποθήκευσε τα σχετικά αρχεία στο υπολογιστικό νέφος «Google Drive», ορίζοντας ως «δημόσια» τη δυνατότητα πρόσβασης. Τα αρχεία που εντοπίστηκαν από το περιoδικό τεχνολογίας WireUk, έφεραν απλώς τη σήμανση «επίσημο – ευαίσθητο περιεχόμενο» και περιείχαν στοιχεία τόσο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων της εφαρμογής όσο και για τους πιθανούς κινδύνους που αυτή εγκυμονεί.

Μέχρι στιγμής, η βρετανική εφαρμογή δοκιμάζεται στο Νησί Ουάιτ, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει ευρύτερα έπειτα από μία ή δύο εβδομάδες. Επί του παρόντος, η εφαρμογή ζητεί μόνο το πρώτο μισό του ταχυδρομικού κώδικα του χρήστη και χρησιμοποιώντας τεχνολογία Bluetooth μπορεί να τον προειδοποιήσει για την πιθανή επαφή του με κάποιον άλλο χρήστη που έχει αναφέρει ότι είναι θετικός στον νέο κορωνοΐο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το WireUk, μελλοντικά η εφαρμογή θα ζητάει περισσότερα προσωπικά δεδομένα και θα του δίνει τη δυνατότητα αλλαγής της κατάστασής του, με τις επιλογές να είναι καραντίνα, κοινωνική αποστασιοποίηση, προστασία ή τίποτα. Επίσης μελλοντικά η εφαρμογή θα κάνει χρήση και της γεωγραφικής θέσης του χρήστη. Καθώς, όμως, η Βρετανία προετοιμάζεται για την επιστροφή στην κανονικότητα, ένα ασύλληπτο δράμα φαίνεται ότι εξελίχθηκε τους τελευταίους μήνες πίσω από τις κλειστές πόρτες των οίκων ευγηρίας.

Τουλάχιστον 12.000 ηλικιωμένοι που έμεναν σε τέτοιες δομές πέθαναν από τον νέο κορωνοϊό σε Αγγλία και Ουαλλία μέσα σε δύο μήνες, σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συνολικά 12.256 άνθρωποι που διαβιούσαν σε οίκους ευγηρίας πέθαναν λόγω των συνεπειών της ασθένειας COVID-19 από τις 2 Μαρτίου έως την 1η Μαΐου, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Ανάμεσά τους, 9.039 άνθρωποι πέθαναν στις δομές αυτές, δηλαδή το 72,2% των θανάτων και 3.444 πέθαναν στο νοσοκομείο (27,5% των θανάτων). Σύμφωνα με την ONS, περισσότερο από το ένα τέταρτο των θανάτων στους οίκους ευγηρίας αυτή την περίοδο συνδέεται με την επιδημία.

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορήθηκε με δριμύτητα για την αδιαφορία που έδειξε όσον αφορά την προστασία της υγείας αυτών των ιδιαίτερα ευάλωτων πολιτών. Το μέγεθος της τραγωδίας αναγκάστηκε να παραδεχθεί στο Κοινοβούλιο και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή