ΚΟΣΜΟΣ

Αιχμές Γκουτέρες κατά ηγετών: «Βαρύ τίμημα» από τις διαφορετικές στρατηγικές κατά της πανδημίας

Αιχμές Γκουτέρες κατά ηγετών: «Βαρύ τίμημα» από τις διαφορετικές στρατηγικές κατά της πανδημίας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε τη Δευτέρα από το βήμα της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τις χώρες που «αγνόησαν τις συστάσεις» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πανδημία, εκτιμώντας ότι ο κόσμος τώρα πληρώνει «μεγάλο τίμημα» εξαιτίας των διαφορετικών στρατηγικών που ακολουθήθηκαν.

«Είδαμε εκφράσεις αλληλεγγύης, αλλά πολύ λίγη ενότητα στην απάντησή μας στην covid-19. Οι χώρες ακολούθησαν διαφορετικές στρατηγικές, συχνά αντικρουόμενες, και πληρώνουμε μεγάλο τίμημα για αυτό», τόνισε ο Γκουτέρες στην έναρξη της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, της ετήσιας συνέλευσης των 194 χωρών του ΠΟΥ, η οποία γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης για πρώτη φορά.

«Πολλές χώρες αγνόησαν τις συστάσεις του ΠΟΥ. Κατά συνέπεια ο ιός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς τις χώρες του νότου, όπου ενδέχεται να έχει ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις και κινδυνεύουμε να δούμε νέες κορυφώσεις και νέα κύματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχουν πεθάνει 313.611 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κίνα, σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό του AFP.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο σε αναλογία νεκρών ανά κρούσματα, με σχεδόν 90.000 θανάτους και κοντά στο 1,9 εκατομμύρια κρούσματα. Ακολουθούν η Βρετανία (34.636 θάνατοι), η Ιταλία (31.908), η Γαλλία (28.108) και η Ισπανία (27.650).

Ο ΠΟΥ δεν είχε εκφέρει άποψη για την επιβολή lockdown στις χώρες όμως είχε συστήσει να γίνονται διαγνωστικά τεστ, να απομονώνονται και να λαμβάνουν συστηματική θεραπεία τα ύποπτα κρούσματα. Επιπλέον έχει ζητήσει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της covidd-19.

Οι χώρες ακολούθησαν τις συστάσεις αυτές με διάφορους τρόπους και σε διαφορετικά στάδια της επιδημίας. Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι απέκρυψε τις διαστάσεις της επιδημίας και ότι υποτίμησε σκοπίμως τη σοβαρότητά της. Εξάλλου ανέστειλε τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ αφού τον κατηγόρησε ότι ακολούθησε τυφλά τη γραμμή του Πεκίνου.

Ο Γκουτέρες επέκρινε σήμερα την απόφαση αυτή της Ουάσιγκτον.

«Ο ΠΟΥ είναι αναντικατάστατος. Έχει ανάγκη αυξημένους πόρους, κυρίως για να προσφέρει στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν τη μεγαλύτερή μας φροντίδα», υπογράμμισε, την ώρα που η πανδημία εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στο νότιο ημισφαίριο και στην Αφρική όπου το σύστημα υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

«Η προστασία των αναπτυσσόμενων χωρών δεν είναι ένα ζήτημα φιλανθρωπίας ή γενναιοδωρίας, αλλά ένα ζήτημα ξεκάθαρου κοινού συμφέροντος. Οι χώρες του βορρά δεν θα μπορέσουν να εξαλείψουν την covid-19, αν οι χώρες του νότου δεν την εξουδετερώσουν την ίδια ώρα», κατέληξε ο Γκουτέρες.