Καινοτόμοι σχεδιασμοί προς αποφυγή μόλυνσης

Καινοτόμοι σχεδιασμοί προς αποφυγή μόλυνσης

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πανδημία απέδειξε ότι από ένα μολυσμένο πόμολο πόρτας μπoρεί να αρρωστήσουν οι μισοί εργαζόμενοι γραφείου σε λίγες μόλις ώρες. Καθώς πολλές επιχειρήσεις ανοίγουν και πάλι, σχεδιαστές και αρχιτέκτονες αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση: τη δημιουργία ασφαλών χώρων εργασίας, με κοινόχρηστα αντικείμενα που δεν απαιτούν συνεχή απολύμανση, σύμφωνα με άρθρο του δικτύου NBC. Τα πόμολα, όπως και το ασυναίσθητο άγγιγμα του προσώπου, έχουν γίνει επικίνδυνοι φορείς μικροβίων στην εποχή του κορωνοϊού. Ο 26χρονος Ζιάντ Σαλάχ από το Εντμοντον του Καναδά επινόησε μια πρωτότυπη λύση. Το προϊόν που σχεδίασε και ονόμασε CleanKey (καθαρό κλειδί) έχει σχήμα κλειδιού με γάντζο στο άκρο του και είναι ικανό να ανοίγει πόρτες βάρους έως και 35 κιλών χωρίς ο χρήστης να χρησιμοποιεί τα χέρια του. Το CleanKey μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για κουμπιά ανελκυστήρων, κοινόχρηστα πληκτρολόγια ή οθόνες αφής.

Αλλοι σχεδιαστές δημιούργησαν ένα νέου τύπου πόμολο, το οποίο μπορεί να προσαρμοσθεί στα υπάρχοντα και επιτρέπει το άνοιγμα πόρτας με τον καρπό ή τον βραχίονα, τα οποία είναι καλυμμένα με ύφασμα, χωρίς δηλαδή τη χρήση δακτύλων – φορέων μικροβίων. «Δεν εφηύραμε τον τροχό. Είναι ένα απλό πόμολο», λέει ο Κρίστοφ Σέμκε, εκπρόσωπος της εταιρείας Materialise, στη Λουβέν του Βελγίου. Η καινοτομία του έγκειται στη δυνατότητα ταχύτατης κατασκευής του σε τρισδιάστατο εκτυπωτή. Περισσότερα από 100.000 σχέδια του πόμολου έχουν ήδη κυκλοφορήσει μέσω του Διαδικτύου, μετά την κατάθεση της ευρεσιτεχνίας από τους Βέλγους σχεδιαστές.

Ο σχεδιαστής επίπλων Ντον Νόρμαν έχει κτίσει τη φήμη του πάνω στις πόρτες, έχοντας συγγράψει το εγχειρίδιο «Το ντιζάιν των καθημερινών αντικειμένων». Σήμερα προτείνει καινοτόμες μεθόδους ανοίγματος θυρών, που δεν θα απαιτούν τη χρήση χεριών, αποφεύγοντας έτσι τη μόλυνση. Μεταξύ των προτάσεών του ξεχωρίζουν οι πόρτες που θα ανοίγουν με πεντάλ ποδιού τοποθετημένο στο κάτω μέρος τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή