ΚΟΣΜΟΣ

Φυλλορροεί το κόμμα Μακρόν

Φυλλορροεί το κόμμα Μακρόν

ΠΑΡΙΣΙ. Νέα κοινοβουλευτική ομάδα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, με τίτλο «Οικολογία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη», σχημάτισαν 17 βουλευτές που αποσκίρτησαν από το κόμμα Δημοκρατία σε Κίνηση του προέδρου Μακρόν, στερώντας από το κυβερνητικό σχήμα την απόλυτη πλειοψηφία.

Μεταξύ των βουλευτών του νέου σχηματισμού ξεχωρίζουν το πρώην στέλεχος των Οικολόγων και συνεργάτης του Νικολά Ιλό, Ματιέ Ορφελέν, ο διάσημος μαθηματικός Σεντρίκ Βιλανί, πρώην υποψήφιος για τον δήμο του Παρισιού, και ο Ορελιέν Τασέ, θεωρούμενος εκπρόσωπος του «αριστερού ρεύματος» στο εσωτερικό της Δημοκρατίας σε Κίνηση (LREM).

Παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι η απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας δεν αποτελεί «κατακλυσμό», καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ θα συνεχίσει να απολαμβάνει τη στήριξη του κεντρώου Modem του Φρανσουά Μπαϊρού, η εξέλιξη αυτή αποτελεί κακό οιωνό για την κυβέρνηση. Το κόμμα του Μακρόν διαθέτει τώρα 288 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, με την απόλυτη πλειοψηφία να απαιτεί 289 έδρες. Το κόμμα του Μπαϊρού έρχεται, όμως, να στηρίξει την κυβερνητική πλειοψηφία με τους 46 βουλευτές του, ενώ στο πλευρό του προέδρου Μακρόν έχουν συνταχθεί και οι 27 βουλευτές του κινήματος Agir και του συντηρητικού UDI.

«Η πλειοψηφία είναι πάντα πλειοψηφία», είπε χθες ο βουλευτής του LREM, Ρισάρ Φεράν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επιβεβαίωνε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν απειλείται. Το κόμμα του Μακρόν μπορεί επίσης να ανακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, εφόσον ο Ολιβιέ Γκαγιάρ, που αποσκίρτησε από το LREM, παραιτηθεί της έδρας του στην Εθνοσυνέλευση για να αναλάβει θώκο δημάρχου στην εκλογική του περιφέρεια. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η νέα κοινοβουλευτική ομάδα ανέφερε ότι φιλοδοξεί να «προωθήσει την οικολογική και κοινωνική μεταμόρφωση, αντιμετωπίζοντας την κλιματική κρίση, εκσυγχρονίζοντας τη δημοκρατία και περιορίζοντας τις κοινωνικές ανισότητες», για να προσθέσει ότι μετά τον κορωνοϊό «τίποτα δεν πρέπει να είναι όπως πριν».

Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο της France Inter, ο Σεντρίκ Βιλανί αρνήθηκε τις κατηγορίες για «εξέγερση ευγενών» (fronde), υπογραμμίζοντας ότι οι συνάδελφοί του φιλοδοξούν να καταθέσουν αποφασιστικές προτάσεις για τη μετά την πανδημία εποχή. Σε κείμενό τους, οι 17 βουλευτές αποκάλυψαν τις 15 προτεραιότητές τους, που αφορούν την εκπόνηση σχεδίου επανεκκίνησης της βιομηχανικής δραστηριότητας, με στόχο την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και της οικονομικής αυτονομίας της Γαλλίας, ζητώντας πλήρη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και την «επανίδρυση» της φορολογίας του κεφαλαίου και της μεγάλης περιουσίας. Αλλη πρωτοτυπία της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας είναι το ποσοστό 65% γυναικών στη σύνθεσή της.

Τη δημιουργία του νέου σχήματος χαιρέτισε χθες ο βουλευτής του αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, Ερίκ Κοκερέλ, ο οποίος χαρακτήρισε καλή είδηση την απόσχιση των βουλευτών του LREM, επισημαίνοντας ότι η θετική αυτή εξέλιξη θα επιτρέψει την είσοδο νέας προοδευτικής δύναμης στην Εθνοσυνέλευση.