Σημαντική νίκη για τις δυνάμεις του Σαράζ με τη βοήθεια της Τουρκίας

Σημαντική νίκη για τις δυνάμεις του Σαράζ με τη βοήθεια της Τουρκίας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατιωτικές δυνάμεις προσκείμενες στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης κατέλαβαν τη Δευτέρα τη μοναδική αεροπορική βάση που κατείχαν στη δυτική Λιβύη οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Χθες οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαφτάρ αποχώρησαν από τμήματα της Τρίπολης που κατείχαν.

Η κατάληψη της αεροπορικής βάσης αλ Ουατίγια, περίπου 125 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, αποτελεί τη σημαντικότερη νίκη των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GLA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Σαράζ, ο οποίος υποσχέθηκε να «ελευθερώσει όλες τις πόλεις και περιοχές» της Λιβύης. Η στρατιωτική επιτυχία ενισχύει και τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, καθώς η κατάληψη της βάσης αλ Ουατίγια επιτεύχθηκε χάρη στις σοβαρές στρατιωτικές ενισχύσεις που έχει στείλει η Αγκυρα τους τελευταίους μήνες στην Τρίπολη, κυρίως οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αντιαεροπορικά συστήματα και χιλιάδες μισθοφόρους από τη Συρία.

Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Τρίπολης πολιορκούσαν τη βάση αλ Ουατίγια τις τελευταίες εβδομάδες, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες επιθέσεις με τουρκικά ντρόουν, ενώ η παρουσία των τουρκικών αντιαεροπορικών συστημάτων είχε στερήσει την εναέρια υπεροχή που είχαν προηγουμένως οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ γύρω από την Τρίπολη. Βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δείχνουν στρατιώτες τους να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα στην αεροπορική βάση. Διακρίνεται ακόμη ένα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir προσαρμοσμένο επάνω σε φορτηγό και ένα εγχειρίδιο χρήσης στα αραβικά. «Η προέλαση των δυνάμεων της GNA ήταν εφικτή χάρη στη σημαντική τουρκική στρατιωτική υποστήριξη, στην οποία δεν έχουν ακόμη καταφέρει να απαντήσουν οι δυνάμεις και οι υποστηρικτές του Χαφτάρ», εξήγησε στο Associated Press o Χάμις Κίνιαρ, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Verisk Maplecroft. Εκπρόσωπος Τύπου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) απέδωσε χθες την υποχώρηση από τμήματα που κατείχε στην Τρίπολη σε «αναδιάταξη των δυνάμεων στα διάφορα μέτωπα». Υποστήριξε ακόμη ότι εγκαταλείφθηκε η αεροπορική βάση αλ Ουατίγια στο πλαίσιο στρατηγικής αναδιάταξης και πως το στρατιωτικό υλικό που αφέθηκε πίσω ήταν παλιό και παρωχημένο.

Επειτα από αυτές τις εξελίξεις, το πιθανότερο είναι πως οι στρατιωτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Τρίπολης θα προσπαθήσουν να προελάσουν προς την πόλη Ταρχούνα στη δυτική Λιβύη, η οποία αποτελεί σημαντική θέση για τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ διότι διακόπτει τη γραμμή εφοδιασμού μεταξύ δυτικής Λιβύης και Τρίπολης. Οι δυνάμεις της Τρίπολης έχουν επιτεθεί επανειλημμένως στην Ταρχούνα τις τελευταίες εβδομάδες. Τη Δευτέρα, η αμερικανική πρεσβεία στην Λιβύη κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξουν την ειρηνευτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή