Τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία ερευνούσε ο Λίνικ

Τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία ερευνούσε ο Λίνικ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τελικό στάδιο έρευνας για την παράνομη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και στα Εμιράτα από την αμερικανική κυβέρνηση βρισκόταν ο απολυθείς γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Εξωτερικών. Υφιστάμενοι του Στιβ Λίνικ, ο οποίος παύθηκε αιφνιδιαστικά από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχαν παρουσιάσει προκαταρκτικό πόρισμα των ερευνών τους στις αρχές Μαρτίου, αν και δεν είναι σαφές εάν η έρευνα αυτή οδήγησε στην απόλυση του Λίνικ. Απαντώντας τη Δευτέρα σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρόεδρος Τραμπ είπε: «Δεν τον γνωρίζω. Δεν έχω ακούσει ποτέ το όνομά του, αλλά ο Μάικ [Πομπέο] μου ζήτησε να τον διώξω. Εχω το δικαίωμα αυτό ως πρόεδρος. Οταν έμαθα ότι διορίσθηκε από τον Ομπάμα είπα ότι θα τον απολύσω».

Δημοκρατικοί –αλλά και κάποιοι Ρεπουμπλικανοί– νομοθέτες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν αιτιολόγησε επαρκώς την απόφασή του για παύση του Λίνικ, ζητώντας εξηγήσεις από τον πρόεδρο εντός 30 ημερών. Το γραφείο του Λίνικ, που ερευνά κρούσματα απάτης ή σπατάλης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέταζε επίσης περιστατικά υπαλλήλων, οι οποίοι κατ’ εντολήν του Πομπέο πραγματοποιούσαν «θελήματα» για τον υπουργό και τη σύζυγό του, Σούζαν.

Σε τηλεφωνική συνέντευξή του με τη Washington Post, ο Πομπέο είπε ότι πρότεινε την παύση του Λίνικ στον πρόεδρο, καθώς ο απολυθείς «υπέσκαπτε» την αποστολή του υπουργείου, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο η απόλυση να αποτέλεσε πράξη αντεκδίκησης, καθώς ο ίδιος ο υπουργός δεν είχε ενημερωθεί για κάποια έρευνα του γραφείου του Λίνικ. Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ελιοτ Ενγκελ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, όμως, αποκάλυψε ότι η απόλυση του Λίνικ σχετίζεται με την επανέναρξη της πώλησης όπλων σε Σαουδική Αραβία και Εμιράτα, για τον πόλεμό τους εναντίον των Χούθι στην Υεμένη.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε πιέσει για την επανέναρξη των πωλήσεων αμυντικού εξοπλισμού στις χώρες αυτές το 2018, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία του «αναγκαία για τη διατήρηση αμερικανικών θέσεων εργασίας». Η προσπάθεια αυτή ανεστάλη, όμως, μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ο θάνατος του Κασόγκι και ο ρόλος που έπαιξαν σε αυτόν τα ανάκτορα στο Ριάντ οδήγησαν σε εκκλήσεις για επιβολή μόνιμου εμπάργκο όπλων κατά της Σαουδικής Αραβίας. Το αδιέξοδο έλυσε πέρυσι ο Μάικ Πομπέο, διατάζοντας την επανέναρξη εξαγωγών όπλων και χαρακτηρίζοντας τις εξαγωγές «έκτακτη ανάγκη» με στόχο την αντιμετώπιση της ιρανικής επιθετικότητας στη Μέση Ανατολή.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων έστειλε επίσημο αίτημα στον Λίνικ για πραγματοποίηση έρευνας γύρω από την επείγουσα επανέναρξη των εξαγωγών όπλων προς το Ριάντ. Ο πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ααρών Ντέιβιντ Μίλερ είπε ότι «πριν από έναν χρόνο δεν υπήρχε κάποια αιτία ή διεθνής εξέλιξη με το Ιράν, που να δικαιολογεί την επείγουσα αναστολή της απαγόρευσης εξαγωγών, πέρα από την επιθυμία της κυβέρνησης να γίνει αρεστή στη Σαουδική Αραβία». Η άρση του εμπάργκο θα επέτρεπε σε αμερικανικές εταιρείες να προωθήσουν την πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 8,1 δισ. δολαρίων στο Ριάντ και το Αμπου Ντάμπι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή