Εκτός ελέγχου η πανδημία στη Βραζιλία

Εκτός ελέγχου η πανδημία στη Βραζιλία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση στη Βραζιλία όπου οι θάνατοι και τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν με ρυθμό-ρεκόρ το διάστημα μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης.

Παρ’ όλα αυτά, ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο εξακολουθεί να πιέζει για το άνοιγμα της οικονομίας και για τη χορήγηση του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου φαρμάκου χλωροκίνη ως θεραπεία για την αντιμετώπιση της ασθένειας COVID-19, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα επιβάλει απαγόρευση εισόδου Βραζιλιάνων στις ΗΠΑ.

Η αντικρουόμενη τακτική που ακολουθεί η Βραζιλία για την αντιμετώπιση της πανδημίας την έχει καταστήσει εδώ και ημέρες το επίκεντρο της πανδημίας στη Λατινική Αμερική και η κατάσταση φαίνεται πως είναι εκτός ελέγχου. Ο αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης αυξήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 1.179, ενώ οι θάνατοι που αποδίδονται στην ασθένεια ανέρχονται σε τουλάχιστον 17.971, αριθμός που είναι ο πέμπτος υψηλότερος στον κόσμο. Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα, δεδομένου ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 17.408 και ανέρχονται συνολικά στις 271.628. Μόνο σε ΗΠΑ και σε Ρωσία έχει καταγραφεί υψηλότερος αριθμός συνολικών κρουσμάτων. Ο Μπολσονάρο, ιδεολογικός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις καθώς πιέζει για την άρση των περιοριστικών μέτρων, τη στιγμή που οι ομόσπονδες Πολιτείες τα χρησιμοποιούν ως το βασικό τους όπλο για τον περιορισμό της πανδημίας.

Δύο υπουργοί Υγείας έχουν παραιτηθεί επειδή διαφωνούσαν με τον Μπολσονάρο, ο οποίος αγνοεί επιδεικτικά τις οδηγίες των ειδικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προώθηση του φαρμάκου για την ελονοσία χλωροκίνη (συγγενικό της υδροχλωροκίνης που παίρνει ο Τραμπ όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος τη Δευτέρα), το οποίο προωθεί συνεχώς ο Μπολσονάρο, παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να χορηγείται διότι δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του. Αυτό δεν εμπόδισε τον Μπολσονάρο να δηλώσει ότι έχει πάντα ένα κουτί χλωροκίνη για την περίπτωση που χρειαστεί να το δώσει στη μητέρα του που είναι 93 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή