Ιδιαίτερα ευάλωτοι οι καπνιστές στην COVID-19

Ιδιαίτερα ευάλωτοι οι καπνιστές στην COVID-19

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασχημα τα νέα για τους θεριακλήδες, οι οποίοι εξαιτίας κάποιων μελετών πίστεψαν ότι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό. Οπως σημειώνουν ερευνητές του Imperial College, οι έρευνες που δείχνουν χαμηλότερα ποσοστά καπνιστών μεταξύ των ασθενών με COVID-19 ταυτόχρονα καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά καπνιστών μεταξύ αυτών που νοσούν βαριά με COVID-19 και πεθαίνουν. Οι ειδικοί εκτιμούν επίσης πως πολλοί ασθενείς, προκειμένου να νοσηλευθούν σε ΜΕθ (όπου υπήρχαν κριτήρια εισαγωγής), απέκρυψαν ότι κάπνιζαν. 

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η είδηση ότι ένας εργάτης στην Ολλανδία κόλλησε COVID-19 από ένα μινκ. Η Ολλανδή υπουργός Γεωργίας, Καρόλα Σούτεν, δήλωσε ότι σε εργάτη φάρμας εκτροφής μινκ ανιχνεύθηκε στέλεχος του κορωνοϊού παρόμοιο με αυτό των ζώων, γεγονός που υποδεικνύει μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο. Ο κορωνοϊός είχε προσβάλει μινκ σε δύο ολλανδικές φάρμες εκτροφής, τον Απρίλιο.

Ταυτόχρονα, ένα ακόμη ελπιδοφόρο φαρμακευτικό σκεύασμα αποδεικνύεται «άνθρακας» στην καταπολέμηση της COVID-19. Το αντιγριπικό Avigan, που δοκιμάζεται στην Ιαπωνία, δεν έδειξε να προσφέρει κάποια ωφέλεια στους πάσχοντες και είναι πολύ αμφίβολη η έγκριση της χορήγησής του από τους ιαπωνικούς ρυθμιστικούς φορείς, μετά την ολοκλήρωση της κλινικής μελέτης.

Τέλος, νέα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι ένας ελαφρύς άνεμος με ταχύτητα τεσσάρων χλμ. την ώρα μπορεί να μεταφέρει σταγονίδια σάλιου σε απόσταση έως πεντέμισι μέτρα, δεδομένο που καθιστά ανεπαρκείς τις οδηγίες περί κοινωνικής αποστασιοποίησης δύο μέτρων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Δρικάκη, του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, δημιούργησαν μια προσομοίωση η οποία υπολογίζει πόσο μακριά μπορούν να ταξιδέψουν τα σταγονίδια του σάλιου κάποιου που βήχει. Το νέο μαθηματικό μοντέλο, προκειμένου να εξαγάγει συμπέρασμα, συνυπολόγισε πληθώρα παραμέτρων, όπως η υγρασία, η δύναμη διασποράς των σωματιδίων, η αλληλεπίδραση των μορίων του αέρα και του σάλιου, η μετατροπή των σταγονιδίων σε υδρατμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή