ΗΠΑ: Μία εβδομάδα κόστισε δεκάδες χιλιάδες ζωές

ΗΠΑ: Μία εβδομάδα κόστισε δεκάδες χιλιάδες ζωές

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί στις ΗΠΑ αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι πολιτειακές αρχές είχαν λάβει περιοριστικά μέτρα έστω και μία μόνο εβδομάδα νωρίτερα. Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα τα πορίσματα σχετικής έρευνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να μείνουν σπίτι και να κρατούν αποστάσεις στις 16 Μαρτίου, ενώ μία ημέρα νωρίτερα ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο διέταξε το κλείσιμο των σχολείων. Ο κυβερνήτης της ομώνυμης πολιτείας, Αντριου Κουόμο, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 22 Μαρτίου. Ομως το κακό, σε μεγάλο βαθμό, είχε επισυμβεί και η εκθετική επέκταση της επιδημίας ήταν ήδη γεγονός.

Επεξεργαζόμενοι τα στατιστικά στοιχεία γύρω από την εξέλιξη της νόσου με μαθηματικά μοντέλα, οι επιδημιολόγοι του Κολούμπια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αν τα περιοριστικά μέτρα είχαν ληφθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, θα σώζονταν περίπου 36.000 ζωές. Αν, δε, είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα από την 1η Μαρτίου, η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων από COVID-19 (το 83% εξ αυτών) θα είχε αποφευχθεί. Το συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι, καθώς και οι 50 πολιτείες χαλαρώνουν τα μέτρα, θα πρέπει να ελέγχουν πολύ προσεκτικά τα νέα κρούσματα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο υποτροπής.

Σύμφωνα με άλλη ανάλυση του πρακτορείου Reuters, οι πολιτείες που ψήφισαν την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2016 είχαν τριπλάσιο αριθμό θανάτων, σε σχέση με τον πληθυσμό τους, από εκείνες που ψήφισαν Τραμπ. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι οι Δημοκρατικοί υπερείχαν σε πυκνοκατοικημένες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, και ώς ένα βαθμό εξηγεί τη βιασύνη της εκλογικής βάσης των Ρεπουμπλικανών, που ζουν σε σχετικά ασφαλέστερες περιοχές, για άρση των μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή