Μάλλον από Σεπτέμβριο το εμβόλιο

Μάλλον από Σεπτέμβριο το εμβόλιο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανότητα παρασκευής ενός δισ. δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19, το οποίο αναπτύσσεται στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, επισημαίνοντας ότι η ευρεία διάθεσή του είναι δυνατόν να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Ηδη υπάρχουν παραγγελίες για 400 εκατ. δόσεις του νέου σκευάσματος. Τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του σε ανθρώπους αναμένονται στο εγγύς μέλλον.

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι «υπάρχει ανάγκη να πατάξουμε από κοινού τον κορωνοϊό. Στην αντίθετη περίπτωση, θα εξακολουθήσει να προκαλεί δυσβάσταχτο προσωπικό κόστος και βαθιά τραύματα στην οικονομία και στην κοινωνία, σε όλα τα κράτη της υφηλίου. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ώστε η πρωτοποριακή εργασία που γίνεται εκεί να “γεννήσει” ένα φάρμακο που θα μπορεί να παρασκευαστεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τόσο την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και της Βρετανίας για τη σημαντική στήριξη στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και παραγωγής του εμβολίου. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να το παρασκευάσουμε γρήγορα και να το παράσχουμε σε όλον τον κόσμο».

Να σημειωθεί ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη χρηματοδοτηθεί με ένα δισ. δολάρια από την Αρχή Βιοϊατρικής Εξελιγμένης Ερευνας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ, για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση του εμβολίου.

Στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου περιλαμβάνεται και η φάση ΙΙΙ, των κλινικών δοκιμών, κατά την οποία θα χορηγηθεί σε 30.000 ανθρώπους, ενώ έχει δρομολογηθεί και η αντίστοιχη παιδιατρική μελέτη. Επίσης, η AstraZeneca έχει υποδείξει ότι η παραγωγή του θα πραγματοποιηθεί σε πολλά κράτη, ενώ  βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας και άλλα, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή και διάθεση του σκευάσματος.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σημειώνει η φαρμακοβιομηχανία, μπορεί τελικά να μην αποδειχθεί αποτελεσματικό, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό δεν πρόκειται να γίνει τροχοπέδη στο πρόγραμμα ανάπτυξής του, που η εταιρεία έχει δρομολογήσει.

Μερική προστασία

Μέχρι στιγμής, τo εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είχε «σχετικώς καλά» αποτελέσματα σε πειράματα που έγιναν σε πιθήκους. Τα εμβολιασμένα ζώα είχαν ηπιότερα συμπτώματα και δεν νόσησαν από πνευμονία, αλλά φαίνεται να μην απέκτησαν απόλυτη προστασία από τον κορωνοϊό.  Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Ελινορ Ράιλι είχε, μάλιστα, δηλώσει μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων σε πειραματόζωα: «Αν έχουμε ανάλογα αποτελέσματα και στον άνθρωπο, το εμβόλιο θα παρέχει μερική προστασία από τον κορωνοϊό, αλλά είναι απίθανο ότι θα ανακόψει τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα».

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό να καταστεί αναγκαίος ο εμβολιασμός με περισσότερα από ένα εμβόλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή