Το Ιράν στέλνει πετρέλαιο στη Βενεζουέλα

Το Ιράν στέλνει πετρέλαιο στη Βενεζουέλα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας θα συνοδεύσουν πέντε πετρελαιοφόρα που κατευθύνονται από το Ιράν προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, μόλις εισέλθουν αυτά στην ΑΟΖ της, δήλωσε χθες ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε Ιράν και Βενεζουέλα, εξετάζουν την κατάσταση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Οταν εισέλθουν στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, θα συνοδευθούν από πλοία και αεροσκάφη των εθνικών ενόπλων δυνάμεων, ώστε να τα καλωσορίσουμε και να ευχαριστήσουμε τον ιρανικό λαό για την αλληλεγγύη και τη συνεργασία του», δήλωσε χθες ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας Βλαντιμίρ Παντρίνο. Νωρίτερα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό είχε δηλώσει ότι η αποστολή του ιρανικού πετρελαίου «θα πρέπει να σημάνει συναγερμό» στη Λατινική Αμερική.

Τα πέντε πετρελαιοφόρα μεταφέρουν ποσότητα περίπου 1,5 εκατ. βαρελιών και αναμένεται να φτάσουν στη Βενεζουέλα στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται το Reuters. Είχαν περάσει τη διώρυγα του Σουέζ τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Refinitiv Eikon. Η αποστολή πετρελαίου από το Ιράν προς τη Λατινική Αμερική είναι δίχως προηγούμενο. Για την Τεχεράνη αποτελεί ευκαιρία να κερδίσει χρήματα, εν μέσω των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων που περιλαμβάνουν απαγόρευση εξαγωγής πετρελαίου, και να πιέσει την Ουάσιγκτον. Για την κυβέρνηση Μαδούρο η αποστολή 1,5 εκατ. βαρελιών θα ανακουφίσει τη χώρα από την έλλειψη καυσίμων που βιώνει τα τελευταία χρόνια μετά την κατάρρευση της δυνατότητας παραγωγής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA. Ούτως ή άλλως και οι δύο χώρες υφίστανται κυρώσεις από τις ΗΠΑ και δεν έχουν κάτι να χάσουν από αυτή τη συναλλαγή ή έτσι νομίζουν. Αναλυτές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ενισχύονται οι πιθανότητες για νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ. Την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ είχε αποστείλει επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υποστηρίζοντας ότι αμερικανική «πειρατεία» απειλεί με «διακοπή τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου στη Βενεζουέλα».

Προς το παρόν είναι ασαφείς οι προθέσεις της Ουάσιγκτον. Ναυτική δύναμη των ΗΠΑ περιπολεί στην περιοχή της Καραϊβικής με αποστολή την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών. Αξιωματούχοι της Βενεζουέλας παρουσιάζουν αυτή τη δύναμη ως απειλή, ωστόσο η Ουάσιγκτον δεν έχει ανακοινώσει τέτοια πρόθεση ούτε έχει απειλήσει να πράξει κάτι τέτοιο. Ο ναύαρχος Γκρεγκ Φόλερ, ο ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος στη Λατινική Αμερική, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι τον «ανησυχούν» τα νέα για την αποστολή ιρανικού πετρελαίου στη Βενεζουέλα. Είχε προσθέσει ότι αυτή η κίνηση εντάσσεται στο σχέδιο του Ιράν «να αποκτήσει πλεονέκτημα στη γειτονιά μας με τρόπο που θα ανταγωνίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή