ΠΟΥ: Οχι στη βιαστική χαλάρωση

ΠΟΥ: Οχι στη βιαστική χαλάρωση

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψυχρολουσία για τις κυβερνήσεις που εμφανίζονται υπερβολικά βιαστικές στις προσπάθειές τους για πλήρη επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και άρση των περιορισμών στις διεθνείς αεροπορικές πτήσεις συνιστούν οι τελευταίες εκτιμήσεις και συστάσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Παρά την υποχώρηση της COVID-19 στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εξάπλωση του ιού επιταχύνεται στη Νότια Αμερική, στη Νότια Ασία και σε άλλες περιοχές του κόσμου, γεγονός που επιβάλλει μεγάλη περισυλλογή ως προς την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Αυτή τη στιγμή, σε παγκόσμια κλίμακα, δεν βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα (της πανδημίας), αλλά στη μέση του πρώτου κύματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε σε μια φάση όπου ο νόσος οδεύει την ανιούσα σε πολλές περιοχές», προσέθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη δεύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου, την Ινδία, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ για έβδομη κατά σειράν ημέρα, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τις 145.380.

Επιπλέον, ο δρ Ράιαν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βραζιλία, ο πρόεδρος της οποίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, πιέζει τους κυβερνήτες να άρουν τα περιοριστικά μέτρα, παρότι τα κρούσματα και οι νεκροί αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ επισήμανε ότι ο «υψηλός» ρυθμός μετάδοσης του ιού επιβάλλει τη συνέχιση της καραντίνας. Με 375.000 καταγεγραμμένα κρούσματα, η Βραζιλία έρχεται δεύτερη ύστερα από τις ΗΠΑ, ενώ τα θύματα του ιού επισήμως ανέρχονται σε 23.000, αν και πολλοί φοβούνται ότι είναι αισθητά περισσότερα. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μάλιστα, η Βραζιλία ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως προς τους θανάτους από τον ιό, με 807 απώλειες έναντι 620.

Αποθαρρυντικά ήταν τα νέα και σε ό,τι αφορά την υδροξυχλωροκίνη, φάρμακο το οποίο εμφάνιζε περίπου ως θαυματουργό ο Ντόναλντ Τραμπ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ανακοινώσει ότι το λαμβάνει ο ίδιος σε καθημερινή βάση για προληπτικούς λόγους. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται προσωρινά οι κλινικές έρευνες του φαρμάκου ύστερα από πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, η οποία αναφέρει ότι ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη εμφάνισαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών ή και θανάτου. Πάντως, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να συνιστά τη χρησιμοποίηση του φαρμάκου από τους ασθενείς της COVID-19 και έδωσε εντολή στα εργαστήρια του στρατού να αυξήσουν την παραγωγή του.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε ότι θα ακυρώσει την απόφασή του να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας αν ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας, Ρόι Κούπερ, δεν του εγγυηθεί ότι οι σύνεδροι θα μπορέσουν να γεμίσουν το στάδιο, χωρίς περιοριστικά μέτρα. Το συνέδριο, το οποίο θα δώσει και τυπικά στον Τραμπ το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 24-27 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν έσπασε τον κατ’ οίκον περιορισμό του ύστερα από δυόμισι μήνες, για να καταθέσει στεφάνι σε πάρκο βετεράνων πολέμου κοντά στην οικία του, στην πολιτεία Ντέλαγουερ, με αφορμή την Ημέρα των Πεσόντων – μια κίνηση που κατά πάσα πιθανότητα σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή