Κλονίζεται η εμπιστοσύνη προς τον Μπόρις Τζόνσον

Κλονίζεται η εμπιστοσύνη προς τον Μπόρις Τζόνσον

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Είναι καιρός να προχωρήσουμε», είπε χθες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εκλήθη να δώσει εξηγήσεις στους βουλευτές του για την επανειλημμένη παραβίαση της καραντίνας από τον επικεφαλής των συμβούλων του, Ντόμινικ Κάμινγκς, ενώ το περιστατικό έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη του βρετανικού κοινού προς τις κυβερνητικές υποδείξεις. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να διενεργηθεί έρευνα γύρω από το περιστατικό, λέγοντας ότι θα αποτελούσε χάσιμο χρόνου για τους εμπλεκόμενους αξιωματούχους.

Ως προς τις πολιτικές επιπτώσεις, η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times κατέγραψε μείωση της διαφοράς ανάμεσα στους Συντηρητικούς του Τζόνσον και στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ της τάξεως των 9 μονάδων σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Περίπου 40 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν ζητήσει δημοσίως την αποπομπή του Κάμινγκς, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, το 75% των βουλευτών αρνείται να τον στηρίξει. Την αποπομπή έχουν ζητήσει και έξι υπουργοί, πέραν του υφυπουργού αρμόδιου για τη Σκωτία, που παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα προχθές. Σημειώνεται ότι ο Κάμινγκς είναι ο βασικός αρχιτέκτονας της στρατηγικής του Μπόρις Τζόνσον στο Brexit.

«Τι θα κάνει τώρα η κυβέρνηση, αν ο κόσμος αγνοήσει από εδώ και στο εξής τους κανόνες του lockdown;» διερωτήθηκε ο δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν. «Πώς μπορεί η αστυνομία να εξακολουθεί να δίνει πρόστιμα, αν ο κόσμος λέει ότι κάνει ό,τι και ο Κάμινγκς; Μπόρις Τζόνσον, κατέστρεψες την καραντίνα και το μόνο ερώτημα είναι πόσες ζωές θα κοστίσει αυτό», κατέληξε ο Μόργκαν.

Η τήρηση των περιοριστικών μέτρων έχει μετριάσει τη διάδοση της πανδημίας στη Βρετανία, με τους θανάτους να έχουν περιοριστεί σε περίπου 130 την ημέρα. Η Βρετανία επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από τον νέο κορωνοϊό, με 37.000 νεκρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή