Πακιστάν:μαζικές συλλήψεις χθες, ισλαμιστών

Πακιστάν:μαζικές συλλήψεις χθες, ισλαμιστών

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από τις φορτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, προχώρησε στη σύλληψη δεκάδων στελεχών ριζοσπαστικών ισλαμικών οργανώσεων που κατηγορούνται από την Ινδία ότι οργάνωσαν, σε συνεργασία με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου στο ινδικό Κοινοβούλιο, που άφησε πίσω της 14 νεκρούς. H εξέλιξη αυτή, που έγινε δεκτή με συγκρατημένη ικανοποίηση από την ινδική κυβέρνηση του Μπιχαρί Βατσπαγί, δημιουργεί ελπίδες για την αποτροπή του επαπειλούμενου τέταρτου ινδο-πακιστανικού πολέμου με αφορμή τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, που αποτελεί παραδοσιακά το «μήλον της έριδος» μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.

Για προληπτικούς

λόγους

Χθες το πρωί, η πακιστανική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον είκοσι στελέχη των ισλαμικών οργανώσεων Λασκάρ ε Ταΐμπα και Τζαΐς ε Μοχάμεντ «για προληπτικούς λόγους», όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε συλληφθεί ο ηγέτης της πρώτης εκ των δύο οργανώσεων, Χάφεζ Μοχάμεντ Σάεντ με την κατηγορία των «εμπρηστικών ομιλιών, που παρακινούσαν τον κόσμο σε παραβιάσεις του νόμου και της τάξης». Παρότι η κυβέρνηση Μουσάραφ αποφεύγει να μιλήσει ευθέως για ανάμιξη των δύο οργανώσεων στις τρομοκρατικές επιθέσεις, η Ινδία μίλησε για «ένα θετικό βήμα» επιμένοντας, ωστόσο, ότι αυτό που προέχει είναι η συντριβή της τρομοκρατίας. Στο εσωτερικό του Πακιστάν, οι συλλήψεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κυριότερου φονταμενταλιστικού κόμματος, Τζαμαάτ ι Ισλάμι, που συνδέεται με τους Αφγανούς Ταλιμπάν και κατηγορεί την κυβέρνηση Μουσάραφ για άνευ όρων υποταγή στην Ινδία.

Τις εξελίξεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου είχε προδιαγράψει, με τον τρόπο του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ από την περασμένη Τετάρτη, όταν συμπεριέλαβε επίσημα τα δύο πακιστανικά, ισλαμικά κινήματα «στη μαύρη λίστα» των τρομοκρατικών οργανώσεων που έχει καταρτίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τόσο ο Πάουελ όσο και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επικοινώνησαν κατ’ επανάληψη τηλεφωνικά με τον στρατηγό Μουσάραφ ζητώντας του πιεστικά μέτρα καταστολής εναντίον των εν λόγω οργανώσεων, ως προϋπόθεση για τον κατευνασμό της Ινδίας.

Διπλωματικές

προσπάθειες

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας -παλιάς αποικιοκρατικής δύναμης στην ινδική χερσόνησο- συντονίζουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο ανήσυχων, πυρηνικών γειτόνων. «Προφανώς, ανησυχούμε για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν και συνιστούμε αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπους φέρεται διατεθειμένος να ορίσει ειδικό απεσταλμένο ο οποίος θα επισκεφθεί την περιοχή τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου σε αναζήτηση ειρηνικής επίλυσης της διένεξης. Οι πρωτοβουλίες αυτές επιταχύνθηκαν ύστερα από τις αμιψαχίες μεταξύ δυνάμεων των δύο χωρών στην περιοχή του Κασμίρ που ήρθαν να επιβαρύνουν επικίνδυνα την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Στο μεταξύ, ο Περβέζ Μουσάραφ έστειλε αντιφατικά μηνύματα προς το Νέο Δελχί υπογραμμίζοντας την ετοιμότητά του για συνάντηση κορυφής με τον Βατσπαγί αλλά και την απόφαση του Πακιστάν να υπερασπισθεί, εν ανάγκη και με στρατιωτικά μέσα, τα κυριαρχικά του δικαιώματα. «Είμαι υπέρ του διαλόγου, αλλά αν ο πρωθυπουργός Βατσπαγί δεν τον θέλει, δεν θα είμαι ιδιαίτερα ενθουσιώδης», δήλωσε ο Μουσάραφ για να προσθέσει: «Αν μας εξαπολύσουν πόλεμο, οι ένοπλες δυνάμεις και τα 140 εκατομμύρια του πακιστανικού λαού είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες με όλη τους τη δύναμη».

Στην απέναντι πλευρά των συνόρων, ο Βατσπαγί κέρδισε την υποστήριξη 11 πολιτικών κομμάτων της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων οκτώ κομμάτων της αντιπολίτευσης, για τα μέτρα στρατιωτικής προτοιμασίας που παίρνει η κυβέρνησή του. Σε ανάλογες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ισχυρού εθνικού μετώπου προχωρεί ο στρατηγός Μουσάραφ, ο οποίος έριξε γέφυρες και προς την κατεύθυνση της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT