Κλιμακώνεται η βεντέτα Τραμπ με social media

Κλιμακώνεται η βεντέτα Τραμπ με social media

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες διάταγμα, το οποίο ανοίγει τον δρόμο στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης –Facebook, Twitter και Google– για τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων τους.

Σε σύντομη δήλωση προς τον Τύπο, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι στόχος του διατάγματος είναι «να υπερασπιστεί την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές που δέχθηκε στη διάρκεια της αμερικανικής ιστορίας», καθώς, όπως υποστήριξε, «μια χούφτα ισχυρών μονοπωλίων στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ελέγχει την πλειοψηφία των δημοσίων και ιδιωτικών επικοινωνιών».

Το διάταγμα ενδέχεται να αφήσει έκθετα τα εν λόγω μέσα σε δικαστικές διώξεις για το περιεχόμενο μηνυμάτων χρηστών που φιλοξενούν, αίροντας την προστασία την οποία μέχρι τώρα απολάμβαναν.

Με βάση το προεδρικό διάταγμα, ενδέχεται να επιβληθούν περιορισμοί στη διαφημιστική δαπάνη ομοσπονδιακών υπηρεσιών και οργανισμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα αμερικανικά δικαστήρια συχνά λαμβάνουν αποφάσεις υπέρ των τεχνολογικών εταιρειών, κρίνοντας ότι δεν είναι υπόλογες νομικά για το περιεχόμενο που δημιουργούν χρήστες τους και, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, δεν είναι σαφές κατά πόσον θα άλλαζε το προεδρικό διάταγμα την άποψη των δικαστών. Είναι βέβαιο, επίσης, ότι το προεδρικό διάταγμα θα προσβληθεί στα δικαστήρια.

Την οργή του Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησε η απόφαση του Twitter να αμφισβητήσει τη δήλωσή του σε δύο tweets, όπου έγραφε πως η επιστολική ψήφος στην Καλιφόρνια θα οδηγήσει σε τεραστίων διαστάσεων εκλογική νοθεία. Οι διαχειριστές του Twitter πρόσθεσαν από ένα λινκ σε κάθε tweet του προέδρου που οδηγούσε σε νέα σελίδα, όπου γραφόταν πως, σύμφωνα με τα ΜΜΕ CNN, Washington Post και άλλα, οι ισχυρισμοί Τραμπ περί νοθείας είναι «ατεκμηρίωτοι». Λίγη ώρα αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος έγραφε, πάντα στο Twitter, το οποίο είναι το αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης και το οποίο έχει χρησιμοποιήσει με μεγάλη επιτυχία, ότι η εταιρεία παρεμβαίνει στις προεδρικές εκλογές του 2020 και πως «το Twitter καταπνίγει εντελώς την ελευθερία του λόγου και εγώ, ως πρόεδρος, δεν θα επιτρέψω να συμβεί αυτό». Σε τρίτο σχετικό tweet ο Τραμπ έγραψε ότι «οι Ρεπουμπλικανοί αισθάνονται πως οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων φιμώνουν εντελώς τις συντηρητικές φωνές. Θα ενισχύσουμε το κανονιστικό πλαίσιο, ή θα τις κλείσουμε».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσι έγραψε ότι «θα εξακολουθήσουμε να επισημαίνουμε λανθασμένες ή αμφισβητούμενες πληροφορίες σχετικές με τις εκλογές παγκοσμίως». Νωρίτερα, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος του Facebook, είχε επικρίνει την απόφαση του Twitter να ελέγξει την αλήθεια των λεγομένων του Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή