ΚΟΣΜΟΣ

Αρθρο Χουάν Γκουαϊδό: Εκκληση να σταματήσει η επέλαση Μαδούρο

Αρθρο Χουάν Γκουαϊδό: Εκκληση να σταματήσει η επέλαση Μαδούρο

Πριν από τέσσερις μήνες είχα την τιμή να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και να επιβεβαιώσω τη σταθερή του υποστήριξη στη μεταβατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας για μια δημοκρατική λύση στην έκτακτη ανθρωπιστική μας κατάσταση. Ο λαός της Βενεζουέλας δεν θα ξεχάσει ποτέ τη βοήθεια του λίκνου της δημοκρατίας και την υποστήριξη των πολιτών της τη στιγμή κατά την οποία το έχει ανάγκη, και σας ευχαριστεί για τον ηγετικό ρόλο που έχει επιδείξει η Ελλάδα, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, όπως έκανε ο λαός σας το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν έπρεπε να επιλέξει μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων ή ενός προνομιούχου εγκληματικού καθεστώτος.

Η δέσμευση της Ελλάδας ήταν εξαιρετική και η ικανότητά σας να διαχειριστείτε τις επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχει περάσει απαρατήρητη, ωστόσο η COVID-19 απειλεί τον εξαιρετικά ευάλωτο πληθυσμό μας. Εκ μέρους του λαού μας, των υποσιτισμένων και εκείνων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελλάδα για τη συμμετοχή και τη συμβολή της στη Διάσκεψη Δωρητών για την Αλληλεγγύη προς τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες της Βενεζουέλας αλλά, πρέπει να ζητήσω περισσότερα.

Η πιο επείγουσα έκκλησή μας για δράση είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε τον Μαδούρο μια για πάντα και να δημιουργήσουμε μια ενιαία Εθνική Κυβέρνηση Εκτακτης Ανάγκης, μια νομική μορφή που υπάρχει στο Σύνταγμά μας, πριν χιλιάδες ακόμη εκτοπιστούν ή πεθάνουν από την απληστία και την κακοπάθειά του.

Μέχρι σήμερα, περισσότερο από πέντε εκατομμύρια Βενεζουελανοί έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, επειδή το διεφθαρμένο και εγκληματικό καθεστώς Μαδούρο χρησιμοποιεί τρόφιμα και φάρμακα ως όπλα πολέμου και καταστολής εναντίον αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Αυτό προκάλεσε μια ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που με τη σειρά της, δημιούργησε μια περιφερειακή κρίση προσφύγων, και που ενδεχομένως αποσταθεροποιεί τους γείτονές μας. Εχει προβλεφθεί ότι το 2020, χωρίς πρόσθετη βοήθεια, η Βενεζουέλα θα μπορούσε να περάσει τη Συρία ως προς το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης παγκοσμίως.

Με την αύξηση του κορωνοϊού, αυτή η οδυνηρή πρόβλεψη θα επιδεινωθεί. Η νέα απειλή έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τον πληθυσμό μας και το ήδη καταρρέον σύστημα υγείας της χώρας. Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν κλείσει ή λειτουργούν με ένα μέρος της χωρητικότητάς τους, πολλά από αυτά χωρίς τακτική πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό. Η υποδομή δημόσιας υγείας είναι τόσο αδύναμη που το 2019 η Βενεζουέλα είχε τη χειρότερη αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας στον κόσμο.

Η μεταβατική κυβέρνηση και τα μέλη του Κοινοβουλίου μας εργάζονται ακούραστα για την προστασία των ευάλωτων ατόμων, ιδίως των 9,3 εκατομμυρίων Βενεζουελανών που υποσιτίζονται, των 2,3 εκατομμυρίων που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό (η 4η χειρότερη κρίση υποσιτισμού στον κόσμο σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού) και συντονίζουν τις δωρεές τροφίμων και φαρμάκων από πολλές χώρες του κόσμου.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με πλήρη ευθύνη για να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τον αντίκτυπο της πανδημίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, έχουμε προτείνει μια εθνική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που θα περιλαμβάνει όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τους κοινωνικούς τομείς στη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, όπου δεν θα συμμετείχα, θα ανέθετε στο Συμβούλιο του Κράτους τη θεμελιώδη απόφαση σχετικά με τη διοίκησή του, τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης και τη σταθερότητα και συμφιλίωση της χώρας.

Προτείνουμε το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού καναλιού που θα επιτρέπει την άμεση διεθνή βοήθεια.

Προτείνουμε έναν νέο νόμο για τις διασφαλίσεις, τη δημοκρατική σταθεροποίηση και την εθνική συμφιλίωση, στο πλαίσιο των Οικουμενικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να μετριαστεί ο πόνος για όλους τους Βενεζουελανούς, είναι να διεξαχθούν ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς προεδρικές εκλογές με ένα Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο όπως ορίζεται από την Εθνική Συνέλευση και αναφέρεται στο Σύνταγμά μας. Για να επιτύχουμε ελεύθερες προεδρικές εκλογές, πρέπει να αυξήσουμε και να συντονίσουμε την πίεση προς όλους τους διεθνείς συμμάχους, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ελλάδα.

Ο λαός της Βενεζουέλας ζητεί αλλαγή. Χωρίς αυτήν, η Βενεζουέλα θα μπορούσε να απολέσει τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές από την πείνα, τον υποσιτισμό, τις μεταδοτικές ασθένειες, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διαφθορά και την εγκληματικότητα.

Υπάρχει ελπίδα για την ελευθερία όχι μόνο της χώρας μου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Λατινικής Αμερικής. Η υποστήριξη της Ελλάδας είναι τόσο σημαντική όσο και συμβολική, όταν το λίκνο της δημοκρατίας μιλά, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο, και ενώνοντας τη θέση της Ε.Ε. όταν πρόκειται για τη Βενεζουέλα, περιορίζει το στρατιωτικό καθεστώς του Μαδούρο. Γνωρίζω ότι εάν συνεργαστούμε, στις παραγκουπόλεις, τα χωριά και τις πόλεις σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα και  αυξήσουμε τις προσπάθειες των συμμάχων μας, θα πανηγυρίσουμε τον επόμενο χρόνο, όχι μόνο τα διακόσια χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας αλλά και μια δεύτερη ανεξαρτησία ελπίδας και ευκαιρίας της Βενεζουέλας.

* Ο κ. Χουάν Γκουαϊδό είναι βουλευτής, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και αναγνωρισμένος από περισσότερες από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ως μεταβατικός προέδρος της Βενεζουέλας.