Διαδηλώσεις συμπαράστασης παγκοσμίως

Διαδηλώσεις συμπαράστασης παγκοσμίως

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδηλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο βγήκαν στους δρόμους υποστηρίζοντας το αντιρατσιστικό κίνημα στις ΗΠΑ, ενώ πολιτικοί σύμμαχοι και εχθροί των ΗΠΑ σχολίασαν την κατάσταση που επικρατεί στις πόλεις και στους δρόμους της Αμερικής. Αυταρχικά καθεστώτα, όπως το ιρανικό, το τουρκικό και το κινεζικό, εκμεταλλεύθηκαν τα γεγονότα για τον δικό τους σκοπό υποδυόμενα τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τους Αμερικανούς διαδηλωτές σημειώθηκαν σε χώρες σε κάθε άκρη της Γης, από τον Καναδά και τη Βραζιλία μέχρι τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Νέα Ζηλανδία. Στη Βρετανία, οι διαδηλωτές αψήφησαν την Κυριακή τα μέτρα απαγόρευσης συναθροίσεων και διαδήλωσαν σε Λονδίνο, Μάντσεστερ και Κάρντιφ. Στην πλατεία Τραφάλγκαρ, διαδηλωτές γονάτισαν συγχρονισμένα στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ» και «Εχουν σημασία οι ζωές των μαύρων». Τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί διαδηλωτές αναφέρονται και στον ρατσισμό και στις αδικίες που υφίστανται μαύροι στη Βρετανία. Πολύ μεγάλη διαδήλωση είχε γίνει το Σάββατο και στο Τορόντο του Καναδά, ενώ στο Βερολίνο οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία.

Αυταρχικά καθεστώτα, που παραβιάζουν βάναυσα και συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, άδραξαν την ευκαιρία που τους πρόσφερε η αναζωπύρωση του ρατσιστικού προβλήματος στις ΗΠΑ για να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ταγίπ Ερντογάν έγραψε στο Twitter ότι «η ρατσιστική και φασιστική προσέγγιση που οδήγησε στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στην αμερικανική πόλη της Μινεάπολης, ως αποτέλεσμα βασανιστηρίων, δεν μας λύπησε απλώς όλους, αλλά έγινε και μια από τις πιο οδυνηρές εκδηλώσεις της αδικίας προς την οποία είμαστε αντίθετοι ανά τον κόσμο». Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «θα εξακολουθήσω να μάχομαι για να προστατεύσω τα δικαιώματα ολόκληρης της ανθρωπότητας χωρίς την οποιαδήποτε διάκριση με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τη γλώσσα ή την πίστη». Η υπόθεση αποτέλεσε ευκαιρία και για την κινεζική κυβέρνηση, η οποία έχει κατηγορηθεί το τελευταίο διάστημα για τη φυλάκιση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ενός εκατομμυρίου μελών της εθνοτικής μειονότητας των Ουιγούρων.

«Ο ρατσισμός κατά εθνοτικών μειονοτήτων στις ΗΠΑ αποτελεί χρόνια ασθένεια της αμερικανικής κοινωνίας. Η παρούσα κατάσταση αντανακλά για μία ακόμη φορά τη σοβαρότητα των προβλημάτων του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Οι ζωές των μαύρων είναι επίσης ζωές. Πρέπει να είναι εγγυημένα και τα δικά τους ανθρώπινα δικαιώματα», είπε εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπ. Εξωτερικών στους δημοσιογράφους. Εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού ΥΠΕΞ μίλησε αγγλικά κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίας τηλεοπτικής ενημέρωσης λέγοντας: «Προς τους Αμερικανούς αξιωματούχους και την αστυνομία: σταματήστε τη βία κατά του λαού σας και αφήστε τον να αναπνεύσει». Την ευκαιρία εκμεταλλεύθηκε και το ρωσικό υπ. Εξωτερικών αναφέροντας ότι «αυτό το περιστατικό δεν είναι ούτε κατά διάνοια το πρώτο σε μια σειρά πράξεων παράνομης συμπεριφοράς και αδικαιολόγητης βίας από τις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου. Η αμερικανική αστυνομία διαπράττει τέτοια εγκλήματα υπερβολικά συχνά». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή