Το Σίδνεϊ σε πύρινο κλοιό

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΔΝΕΪ. Σφίγγει διαρκώς ο πύρινος κλοιός γύρω από το Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, καθώς ενισχύθηκαν χθες οι ήδη ισχυρότατοι άνεμοι και σημείωσε αύξηση η θερμοκρασία αγγίζοντας τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Ενα από τα μέτωπα της φωτιάς ήδη βρίσκεται στα προάστια Νορθ Επινγκ και Σάουθ Τουραμούρα σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από το επιχειρηματικό κέντρο του Σίδνεϊ που έχει κυριολεκτικώς καλυφθεί από τη στάχτη, ενώ η μυρωδιά του καμένου ξύλου έχει εισβάλει στο εσωτερικό των κτιρίων εξαιτίας των κλιματιστικών μηχανημάτων.

Ηδη, πυροσβέστες από κάθε πυροσβεστικό σταθμό του Σίδνεϊ προωθήθηκαν προς το συγκεκριμμένο μέτωπο. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες αποτεφρώθηκε το «δημοσιογραφικό χωριό» που στέγασε τα MME κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως φοιτητική εστία.

Εκκένωση χωριών

Τουλάχιστον δύο χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο θέρετρο Σάσεξ Ινλετ, 190 χλμ. του Σίδνεϊ, και ανεζήτησαν καταφύγιο στις γειτονικές παραλίες, όταν η πυρκαγιά υπερκέρασε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας και αποτέφρωσε οκτώ σπίτια. Επίσης, 600 άτομα εγκατέλειψαν την πόλη Μπόουεν Μάουντεν στα Μπλου Μάουντενς, 80 χλμ. δυτικά του Σίδνεϊ, καθώς πλησίασε επικίνδυνα το μήκους 60 χλμ. πύρινο μέτωπο, ενώ 18 άτομα εκκενώθηκαν από αέρος από το χωριό Κολο Χάιτς, βορειοδυτικά της αυστραλιανής μεγαλούπολης, που περικυκλώθηκε από τις φλόγες. Διατάχθηκαν, εξάλλου σε εκκένωση και κάτοικοι χωριών στην κοιλάδα του ποταμού Χόκμπερι, μόλις 40 χλμ. βορείως του Σίδνεϊ. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αρχηγός της πολιτειακής πυροσβεστικής υπηρεσίας της επαρχίας της Νέας Νότιας Ουαλλίας, Φιλ Κόπερμπεργ, «είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι θα μπορούσε η κατάσταση να είναι χειρότερη».

Οι κάτοικοι και οι πυροσβέστες προσπαθούν με κάθε μέσο να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα πολεμώντας νυχθημερόν τις φλόγες από σπίτι σε σπίτι με νερό που αντλούν από πισίνες, ενώ γίνονται και από αερός ρίψεις νερού, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται εξαιτίας του πυκνού καπνού που καλύπτει όλη την περιοχή. Στην προσπάθεια πυρόσβεσης λαμβάνουν μέρος 60 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 50 ειδικά εξοπλισμένα ελικόπτερα όπως και είκοσι χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές.

Η φωτιά εξάλλου μέχρι στιγμής έχει αποτεφρώσει τουλάχιστον τρία εκατομμύρια στρέμματα δάσους αλλά και καλλιεργήσιμης γης και βοσκοτόπια με αποτέλεσμα να καούν ζωντανά χιλιάδες πρόβατα.

Συλλήψεις

Οι περισσότερες πυρκαγιές που μετέτρεψαν τη Νέα Νότια Ουαλλία σε κόλαση είναι αποτέλεσμα εμπρησμού και ήδη έχει βρεθεί τουλάχιστον ένας εμπρηστικός μηχανισμός σε περιοχή κοντά στο Σίδνεϊ, ενώ και η ειδική ομάδα κρούσης της αστυνομίας, «Strike Force Tronto», έχει αναλάβει την έρευνα και τον εντοπισμό όσων ευθύνονται για την τραγωδία? συνέλαβε και κρατά 21 υπόπτους εκ των οποίων οι 14 είναι ανήλικοι. Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται και παιδιά μόλις εννέα ετών.

Οπως δήλωσε χθες ο Μπομπ Καρ, ο πρωθυπουργός της πληγείσας επαρχίας, πρέπει να μεταβληθεί η νομοθεσία περί ανηλίκων έτσι ώστε οι νεαροί εμπρηστές να εξαναγκάζονται σε επισκέψεις στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται άτομα με εγκαύματα ή τα θύματα της τρομοκρατικής καταστροφής των τελευταίων ημέρων και επίσης να καθαρίσουν τις περιοχές που αποτέφρωσε η πυρκαγιά.

«Νομίζω ότι ο εγκλεισμός τους σε σωφρονιστικά καταστήματα ανηλίκων είναι κατά μία έννοια υπερβολικά επιεικής τιμωρία για τέτοιους ανθρώπους. Θα πρέπει κυριολεκτικώς να «τρίψουμε τα πρόσωπά τους» πάνω στις τέφρες που οι ίδιοι προκάλεσαν, εξαναγκάζοντάς τους να καθαρίσουν περιοχές, να εργαστούν μαζί με τους πληγέντες και να επισκεφθούν τα θύματα των ενεργειών τους για να μιλήσουν μαζί τους», δήλωσε σε δημοσιογράφους. H ανώτατη ποινή που προβλέπεται για τους ενήλικους που θα καταδικασθούν για εμπρησμό είναι η κάθειρξη 14 ετών.

Δεκάδες πυροσβέστες νοσηλεύονται στα τοπικά νοσοκομεία επειδή εισέπνευσαν καπνό, ενώ μια μεσήλικη γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και στη σπονδυλική στήλη πέφτοντας από τη στέγη του σπιτιού της, ενώ προσπαθούσε να το προστατεύσει από την πύρινη λαίλαπα.

Οι αξιωματούχοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας, εξάλλου, επισήμαναν ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες θα βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς οι ξηροί δυτικοί άνεμοι θα αντικατασταθούν από θαλασσινούς με υψηλότερα ποσοστά υγρασίας.

κ. K. Σημ., πρ.: Καλά, τώρα με ευρώ στο πορτοφόλι σας διαφορετικά θα σας αντιμετωπίσει σε λίγες ημέρες ο κ. Μπους στον Λ. Οίκο. Την προηγούμενη φορά σας κοιτούσε στραβά, εκεί, γιατί ήσασταν πρωθυπουργός δραχμής. Καλή χρονιά και καλές επιτυχίες, Καταλληλότερε!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT