Αντιδράσεις και διαδηλώσεις αλληλεγγύης τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ

Αντιδράσεις και διαδηλώσεις αλληλεγγύης τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν άναυδοι παρακολουθούν ηγέτες διεθνώς τη διχαστική αντίδραση του Αμερικανού προέδρου στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έμεινε αμίλητος επί 20 δευτερόλεπτα όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την απειλή Τραμπ να χρησιμοποιήσει τον στρατό κατά των διαδηλωτών, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε το δικαίωμα στη διαδήλωση και ο Πάπας Φραγκίσκος Ι καταδίκασε τον ρατσισμό αλλά και τη βία στις διαδηλώσεις. Ο Τριντό είναι ετοιμόλογος, αλλά την καλύτερη, ίσως, απάντηση της καριέρας του την έδωσε σιωπώντας. Χρειάστηκε 20 δευτερόλεπτα, στη διάρκεια των οποίων κοίταζε εμφανώς σκεπτικός και λυπημένος την κάμερα, προτού απαντήσει ότι «όλοι παρατηρούμε με τρόμο και οδύνη τι συμβαίνει στις ΗΠΑ».

Ο Μπόρις Τζόνσον, στενός σύμμαχος του Τραμπ, δήλωσε χθες ότι «φυσικά και έχει σημασία η ζωή των μαύρων και κατανοώ πλήρως την οργή, την οδύνη που υπάρχει όχι μόνο στην Αμερική αλλά και  στον κόσμο, όπως και στη δική μας χώρα».

Συνεχίζονται διεθνώς οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, ενώ σε μεγάλη διαδήλωση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο Παρίσι περίπου 20.000 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τον θάνατο, το 2016, του Ανταμα Τραορέ κατά τη σύλληψή του από τρεις αστυνομικούς. Την περασμένη Παρασκευή είχε δημοσιευθεί ιατρική έκθεση σύμφωνα με την οποία οι τρεις αστυνομικοί δεν είχαν προκαλέσει ασφυξία στον Τραορέ, αλλά ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Η ιατρική έκθεση που είχε παραγγείλει η οικογένεια του θανόντος είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Τραορέ είχε πεθάνει από ασφυξία. Τέλος, στην Κωνσταντινούπολη η αστυνομία διέλυσε βίαια μικρή διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή