Συνάντηση Ερντογάν-Σαράζ σήμερα στην Αγκυρα

Συνάντηση Ερντογάν-Σαράζ σήμερα στην Αγκυρα

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σαράζ θα συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα αφότου ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανακατέλαβε το κεντρικό αεροδρόμιο της Τρίπολης, ενώ σήμερα ανακοίνωσε ότι πλέον ελέγχει όλη τη λιβυκή πρωτεύουσα και ενόψει ενός νέου γύρου συνομιλιών για την επίτευξη εκεχειρίας στην εμπόλεμη χώρα.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι η συνάντηση Ερντογάν-Σαράζ θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) στην Άγκυρα.

Η Τουρκία άρχισε να στηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση του Σαράζ τον Νοέμβριο μετά τη σύναψη συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας και για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάληψη του αεροδρομίου από τις δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι κρίσιμη ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να χωριστεί η Λιβύη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

“Όλοι θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι χωρίς να χάσουν έδαφος, όμως το έδαφος που ελέγχεις ενισχύει τη θέση σου στο τραπέζι”, επεσήμανε ο αξιωματούχος, εξηγώντας ότι Ερντογάν και Σαράζ θα συζητήσουν τόσο την στρατηγική όσο και την κατάσταση στο πεδίο.

Η επίσκεψη του Σαράζ στην Άγκυρα πραγματοποιείται μετά τις διάφορες διπλωματικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη, όταν αξιωματούχοι τόσο από την κυβέρνηση της Τρίπολης όσο και από τις αρχές της ανατολικής Λιβύης ταξίδεψαν στο εξωτερικό για συναντήσεις που φιλοξένησαν ξένες δυνάμεις που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Άχμεντ Μάιτικ και ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σιγιάλα ταξίδεψαν στη Μόσχα, η οποία στηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ, ενώ αυτός μετέβη στην Αίγυπτο για να συναντηθεί με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τους τελευταίους μήνες χάρη στην υποστήριξη της Τουρκίας τα στρατεύματα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχουν καταφέρει να απωθήσουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης. Από την πλευρά του ο ΛΕΣ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την περιοχή της Τρίπολης προς το προπύργιό του την Ταρχούνα.

Τη Δευτέρα ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και μαχητών στη Λιβύη παρά το εμπάργκο, που έχει επιβληθεί στη χώρα, απειλούν να προκαλέσουν νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Το Ελιζέ ανησυχεί ότι Τουρκία και Ρωσία θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη Λιβύη «με τους δικούς τους όρους»

Η κατάσταση στη Λιβύη «ανησυχεί πολύ» τη Γαλλία που φοβάται ότι η Τουρκία και τη Ρωσία, οι οποίες στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα, θα συμφωνήσουν μεταξύ τους «με τους δικούς τους όρους», σε βάρος της σταθερότητας της χώρας αυτής.

«Η λιβυκή κρίση περιπλέκεται λόγω των ξένων παρεμβάσεων», δηλαδή της Ρωσίας και της Τουρκίας και «υπάρχει κίνδυνος η κρίση να ξεφύγει» ανέφερε η γαλλική προεδρία. «Η ανησυχία του προέδρου σχετίζεται με την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας υπό συνθήκες που φαίνεται ότι είναι επικίνδυνες», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το Παρίσι φοβάται μήπως υλοποιηθεί «το χειρότερο σενάριο», κατά το οποίο η Ρωσία, η οποία στηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και η Τουρκία που στηρίζει την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σαράζ συμφωνήσουν μεταξύ τους «υπό τους δικούς τους όρους».

«Βλέπουμε τον σημαντικό κίνδυνο ενός τετελεσμένου γεγονότος στα σύνορα της Ευρώπης, που θα εκθέτει την ασφάλειά μας», σύμφωνα με το Ελιζέ. Και αυτό εξηγεί την κινητοποίηση του Παρισιού που προσπαθεί να επανεκκινήσει μια διπλωματική προσπάθεια για την πολιτική λύση στην κρίση που μαστίζει τη Λιβύη μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. «Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι η νίκη της μιας πλευράς επί της άλλης αλλά η δέσμευση για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας», συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του μοιράσματος των πετρελαϊκών πόρων, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Η Γαλλία, μολονότι επισήμως είναι ουδέτερη, φέρεται ότι στήριζε τον Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, αφού εκείνος εξαπέλυσε επίθεση τον Απρίλιο του 2019 για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, την έδρα της GNA. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ωστόσο οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ έχουν υποστεί μια σειρά από ήττες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή