«Βρεθήκαμε στο κέντρο της κόλασης»

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΔΝΕΪ. Σκηνές πολεμικού μετώπου ζουν καθημερινά οι Αυστραλοί που κατοικούν περιφερειακά του Σίδνεϊ στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλλίας, καθώς για μια ακόμα ημέρα η «φωτιά των Μαύρων Χριστουγέννων», όπως θα μείνει στην ιστορία η πύρινη λαίλαπα που μαίνεται τις τελευταίες ημέρες, εξακολούθησε το καταστρεπτικό της έργο.

Περίπου επτά χιλιάδες πανικόβλητα άτομα αναγκάστηκαν να τρέξουν για να σώσουν τη ζωή τους όταν μια αλλαγή του ανέμου μετέφερε το πύρινο μέτωπο, ή μάλλον το μέτωπο μιας από τις εκατό περίπου πυρκαγιές που καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους μέσα στο θέρετρο Σάσεξ Ινλετ, 200 χιλιόμετρα νότια του Σίδνεϊ.

Οι έντρομοι κάτοικοι, πολλοί από τους οποίους βρίσκονταν στην περιοχή για να περάσουν ευχάριστα τις ημέρες των γιορτών, κυνηγημένοι από τις φλόγες κατέφυγαν στις γειτονικές παραλίες.

«Βρεθήκαμε στο κέντρο της κόλασης» είπε η Τζούλι Αντλερ, που πρόφτασε την τελευταία στιγμή να διαφύγει. «H πυρκαγιά μας περικύκλωσε χωρίς να το καταλάβουμε». Οι περισσότεροι μπήκαν άρον-άρον μέσα στα αυτοκίνητά τους και παρότι ο πυκνός καπνός προκαλούσε μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή κατάφεραν να διαφύγουν κυνηγημένοι από ένα τείχος φωτιάς που τους ακολουθούσε με την ίδια ακριβώς ταχύτητα.

Εθελοντές

Παρά την τραγική κατάσταση που επικρατούσε, πυροσβέστες, στην πλειοψηφία τους εθελοντές, έδωσαν μάχη με τις φλόγες σπίτι με σπίτι, σώζοντας τη ζωή ή την περιουσία των κατοίκων. «Ξαφνικά δεν είχαμε καμιά οδό διαφυγής. Είμαστε πολύ τυχεροί που ζήσαμε» εξηγεί η ηλικιωμένη Μπάρμπαρα Αλισον, που φιλοξενείται τώρα σε τοπική αθλητική λέσχη. Τον δρόμο της σωτηρίας από τη φωτιά προς την παραλία ακολούθησαν πολλά καγκουρό και συμπαθή πόσουμ τα οποία συνελέγησαν από τους κατοίκους που τώρα τα φροντίζουν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον 20 σπίτια αποτεφρώθηκαν στο Σάσεξ Ινλετ, ενώ επίσημως τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί κανένας νέος τραυματισμός. Πολλοί πυροσβέστες διακομίζονται στα νοσοκομεία με αναπνευστικές δυσκολίες λόγω του καπνού.

Το πύρινο μέτωπο στα Μπλου Μάουντενς έχει μήκος 60 χιλιομέτρων καθώς ενώθηκε με τις πυρκαγιές στο Εθνικό Πάρκο Νατάι. H πυρκαγιά αυτή, μαζί με άλλες εστίες γύρω από τα θέρετρα της νότιας ακτής, στην περιοχή Χάκσμπιιουρι και την οινοπαραγωγό Κοιλάδα Χάντερ, είναι οι πιο καταστρεπτικές από τις 100 συνολικά πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Επίσης νέες φωτιές εντοπίσθηκαν στη νότια ακτή και δώδεκα εθνικά πάρκα παραμένουν κλειστά εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Το μέτωπο, που είχε φτάσει προ των πυλών του επιχειρηματικού κέντρου του Σίδνεϊ, έχει τεθεί υπό έλεγχο, αλλά η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από πυκνό σύννεφο καπνού. Το μέγεθος, εξάλλου, της καταστροφής υπογραμμίζεται και από μαρτυρίες που ελήφθησαν από κατοίκους στη Νέα Ζηλανδία, 2.200 χιλιόμετρα από την πύρινη κόλαση, σύμφωνα με τις οποίες τα ηλιοβασιλέματα είναι πορφυρά εξαιτίας της τέφρας που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα, ενώ το φεγγάρι έχει το χρώμα του αίματος.

Οργή κατά των εμπρηστών

ΣΙΔΝΕΪ. H πυρκαγιά των «Μαύρων Χριστουγέννων», όπως είναι γνωστή η φωτιά που κατακαίει την επαρχία της Νέας Νότιας Ουαλλίας από τα βουνά μέχρι τις ακτές προκαλεί τεράστια ψυχική οδύνη στους πληγέντες αλλά και οργή για τους εμπρηστές, τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας. Ωστόσο, όπως διαφαίνεται από τον ημερησίο Τύπο της Αυστραλίας, οι κάτοικοι της πληγείσας επαρχίας δεν έχουν χάσει το ηθικό τους. H Sydney Morning Herald στο κύριο άρθρο εκθειάζει το ισχυρό Αυστραλιανό πνεύμα που κατάφερε να αναδειχθεί και μέσα από τους πυκνούς καπνούς, και να αναγεννηθεί μέσα από την τέφρα. Επίσης σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα ευχαριστεί τους εθελοντές και τους πυροσβέστες για την καθημερινή τους αυτοθυσία, ενώ εκφράζει και οργή κατά των εμπρηστών. To μεγάλης κυκλφορίας φύλλο «The Daily Telegraph» με πηχιαίο τίτλο αναφέρει «Πυρκαγιές των Μαύρων Χριστουγέννων: 21 Εωσφόροι», ενώ στην επισκόπηση των γεγονότων της χρονιάς που πέρασε το δελτίο The Αustraliaαναφέρει ότι το έθνος οφείλει να διαχειρισθεί με σωφροσύνη την έννοια του συλλογικού στόχου και της συνεργασίας που ήλθε στην επιφάνεια χάρη στην τρομακτική καταστροφή των τελευταίων ημερών, έτσι ώστε το έθνος να αποκτήσει μεγαλύτερη ασιοδοξία και εξωστρέφεια για το 2002. Ομως η τραγωδία των τελευταίων ημερών έχει μια πολύ πιο πεζή παράμετρο πέρα από την καταστροφή της φύσης, και την ψυχική οδύνη των πληγέντων. Πρόκειται για το οικονομικό κόστος. Οι ασφαλιστικές εταιρείες υπολογίζουν ότι υπερβαίνει τα 36 εκατομμύρια δολάρια και θα αυξηθεί. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί δυο χιλιάδες αιτήσεις για αποζημίωση, που κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν μετά την περίοδο των γιορτών. Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έχουν ήδη δημιουργήσει ειδικά προγράμματα για την ανακούφιση των πληγέντων, μειώνοντας τα επιτόκια στα δάνεια που θα χορηγούν σε όσους επιθυμούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα σπίτια τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT