Ορκίσθηκε χθες η νέα κυβέρνηση στην Αργεντινή

Ορκίσθηκε χθες η νέα κυβέρνηση στην Αργεντινή

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. H κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να βάλει τάξη στο χάος της Αργεντινής ορκίστηκε χθες υπό την προεδρία του Εδουάρδο Ντουάλντε, χωρίς όμως την ουσιαστική συμμετοχή της αντιπολίτευσης. Στο μεταξύ, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέμεναν με έντονο ενδιαφέρον την ανακοίνωση της νέας οικονομικής πολιτικής του προέδρου, ο οποίος εκτιμάται ότι θα απομακρυνθεί από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της τελευταίας δεκαετίας. «Το οικονομικό μοντέλο στον επιθανάτιο ρόγχο του τα σάρωσε όλα», δήλωσε ο Ντουάλντε, αναλαμβάνοντας την εξουσία. «Κατέστρεψε τη μεσαία τάξη, χρεοκόπησε τη βιομηχανία μας και συνέτριψε τα προϊόντα του μόχθου των Αργεντινών». O Ντουάλντε δεσμεύθηκε να εφαρμόσει «πρόγραμμα εθνικής σωτηρίας», χωρίς όμως να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Αναλυτές περιμένουν από τον Ντουάλντε να αυξήσει το μερίδιο του κράτους στην οικονομία και να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία, που καταστράφηκε μετά μία δεκαετία ανεξέλεγκτου διεθνούς ανταγωνισμού. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται αποκλειστικά από περονιστές, ενώ μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης προέρχεται από τους κεντροαριστερούς ριζοσπάστες του απερχόμενου προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα. Παρ’ όλ’ αυτά, τα δύο κόμματα δείχνουν να συμφωνούν στο πρώτο θεμελιώδες βήμα που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση του Ντουάλντε, την αποδέσμευση του πέσο από το δολάριο. «H ισοτιμία ένα προς ένα πνίγει την οικονομία επί χρόνια. Θα πρέπει σταδιακά να απομακρυνθούμε από τη μετατρεψιμότητα», δήλωσε ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, Ανχελ Ρόζας. H ουσιαστική προαναγγελία της υποτίμησης (που δεν έχει οδηγήσει σε κατάρρευση του πέσο λόγω του παγώματος των τραπεζικών συναλλαγών) σηματοδοτεί τον τερματισμό της δολαριοποίησης στις μεγάλες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής.

Αλμα στο Χρηματιστήριο

Εν αναμονή της υποτίμησης, αλλά και εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του προς τον νέο πρόεδρο, το Χρηματιστήριο του Μπουένος Αϊρες πραγματοποίησε χθες άλμα 10 ποσοστιαίων μονάδων. Ενώπιον των εξελίξεων, η Ουάσιγκτον παρέμεινε προσεκτική. «Μόνον όταν η Αργεντινή αναπτύξει ένα βιώσιμο οικονομικό πλάνο είμαστε διατεθειμένοι να τη στηρίξουμε μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων διεθνών οργανισμών», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παραλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους συζήτησε χθες το πρόβλημα της Αργεντινής σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον πρόεδρο της γειτονικής Βραζιλίας, Καρντόζο. Το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες ο νέος υπουργός Οικονομικών Ρέμες Λένικοφ αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, για να διαπραγματευθεί την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το χρέος της Αργεντινής αυξήθηκε πέρυσι κατά 9% και τον Σεπτέμβριο ανερχόταν στα 141 δισ. δολάρια. Παράλληλα, χθες, η προαναγγελθείσα χρεοκοπία της χώρας επιβεβαιώθηκε.

Το πύρινο μέτωπο στα Μπλου Μάουντενς έχει μήκος 60 χιλιομέτρων καθώς ενώθηκε με τις πυρκαγιές στο Εθνικό Πάρκο Νατάι. H πυρκαγιά αυτή, μαζί με άλλες εστίες γύρω από τα θέρετρα της νότιας ακτής, στην περιοχή Χάκσμπιιουρι και την οινοπαραγωγό Κοιλάδα Χάντερ, είναι οι πιο καταστρεπτικές από τις 100 συνολικά πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Επίσης νέες φωτιές εντοπίσθηκαν στη νότια ακτή και δώδεκα εθνικά πάρκα παραμένουν κλειστά εξαιτίας της πυρκαγιάς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT