Ευρω-ευφορία δημιούργησε το νέο νόμισμα

Ευρω-ευφορία δημιούργησε το νέο νόμισμα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στην Ιταλία μία ηλικιωμένη κυρία επιχείρησε να πληρώσει 600 ευρώ για έναν καφέ, ενώ στη Γερμανία ένα κοριτσάκι εντόπισε το πρώτο πλαστό χαρτονόμισμα, όμως συνολικά η έλευση του ευρώ στη Γηραιά Ηπειρο χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «δραματική επιτυχία». Μετά την κυκλοφορία του νομίσματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπλερ πραγματοποίησε την πλέον ανοικτή κίνηση υποστήριξης του ευρώ, δηλώνοντας ότι η Βρετανία «θα ήταν ανόητη να μην το υιοθετήσει».

Ιταλική παραφωνία

Παραφωνία στη συνολική ευρω-ευφορία αποτέλεσε η Ιταλία. «Διστάζω λιγάκι να περπατήσω σ’ ένα δρόμο γεμάτο πιθηκοειδή που ανεμίζουν λάβαρα, τσαρλατάνους, θαυματοποιούς και τραπεζίτες» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμότι. «Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταλήξει το πείραμα του ευρώ σε αποτυχία, δεδομένου του τρόπου που άρχισε» προσέθεσε ο υπουργός Αμυνας Αντόνιο Μαρτίνο. H έλευση του νέου νομίσματος εξέθεσε τον έντονο αντιευρωπαϊσμό πολλών στελεχών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, η οποία προσανατολίζεται περισσότερο προς την Ουάσιγκτον παρά προς τις Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες αντέδρασαν, υπογραμμίζοντας ότι η Ιταλία είναι μέχρι στιγμής ο «χειρότερος μαθητής» της μετάβασης στο ευρώ. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή, οι καθυστερήσεις στα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών αλλά και γενικότερα στη διανομή του νέου χρήματος τοποθετούν την Ιταλία τελευταία στον κατάλογο των ευρωπαϊκών κρατών. Μάλιστα, το Βατικανό παραπονέθηκε χθες ότι δεν μπορεί να θέσει σε κυκλοφορία τα δικά του κέρματα ευρώ εξαιτίας των καθυστερήσεων της Ρώμης. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ιρλανδία, όπου το ευρώ είχε τόση ζήτηση που αναμένεται να επικρατήσει στο 90% των συναλλαγών μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα -μία εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί. Αλλά και στις υπόλοιπες χώρες η μετάβαση στο νέο νόμισμα κυλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Στη Γαλλία χθες το 50% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά σε ευρώ, ενώ αντίστοιχο ήταν το ποσοστό στην Ολλανδία. Στη Γαλλία, η ζήτηση του νέου νομίσματος είναι τόση που οι εμπορικοί σύλλογοι προειδοποιούν ότι αν δεν προμηθευτούν επιπλέον ποσότητες νομίσματος δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη αγοραστική ζήτηση που αναμένεται αύριο Σάββατο.

Στη Γερμανία, οι μεγαλύτερες εφημερίδες δεν θεώρησαν καν αναγκαίο να αναφερθούν στο ευρώ στο πρωτοσέλιδό τους. Εκεί εντοπίστηκαν και τα πρώτα κρούσματα πλαστογράφησης του ευρώ, τα οποία, όμως, όπως επεσήμαναν αξιωματούχοι της Ευροπόλ, ήταν «αμελητέα». Τα τρία χαρτονομίσματα που εντοπίστηκαν (ένα των 50 ευρώ σε κουπέ τρένου, ένα των 500 ευρώ σε λούνα παρκ και ένα των 20 ευρώ σε βενζινάδικο) ήταν πρόχειρα συγκολημμένες εικόνες κομμένες από διαφημιστικά φυλλάδια. Μόνο ο κάτοχος του τρίτου εντοπίστηκε και συνελήφθη, αφού, όχι μόνο χρησιμοποιούσε πλαστό χρήμα, οδηγούσε και μεθυσμένος.

Νοτιότερα, στην Αυστρία, μια σειρά προβλημάτων στα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών την Τετάρτη και τα ξημερώματα της Πέμπτης εμπόδισε την πρόσβαση στο νέο νόμισμα.

Πραγματικά άτυχος ήταν ένας υπάλληλος αυστριακής τράπεζας, ο οποίος την Τρίτη χορηγούσε κατά λάθος δεσμίδες των 908 ευρώ εισπράττοντας σελίνια αξίας μόλις 36,35 ευρώ.

Ουρές στις τράπεζες

Κατά τα άλλα, στις τράπεζες ανά την Ευρώπη το νέο νόμισμα έφερε ουρές: δεν ήταν μόνο οι συνταξιούχοι, που περίμεναν για τις συντάξεις, ούτε μόνο οι περίεργοι, που προτιμούσαν να πάρουν τα χρήματα στο χέρι τους μέσω υπαλλήλου και όχι μέσω ATM. Ηταν και ορισμένοι που ανέσυραν χρήματα από κρυψώνες στα σπίτια τους και έσπευδαν να τα ανταλλάξουν, πιθανότατα για να τα ξανακρύψουν… «Ποτέ δεν μας ήρθαν μαζεμένα τόσα πολλά χαρτονομίσματα που μύριζαν ναφθαλίνη» έλεγε μια Ιταλίδα υπάλληλος τράπεζας.

Η Βρετανία

«Το ευρώ είναι μια πραγματικότητα» δήλωσε χθες ο Τόνι Μπλερ που επισκεπτόταν την Ντάκα του Μπαγκλαντές. «Γι’ αυτό πιστεύω ότι η ιδέα πως μπορούμε να ξεφύγουμε απ’ αυτό και να βουτήξουμε το κεφάλι μας στην άμμο, παριστάνοντας ότι δεν υπάρχει, θα ήταν πολύ ανόητη» πρόσθεσε. Πάντως, μια ηλικιωμένη Ιταλίδα προσπάθησε πράγματι χθες να ξεφύγει από το ευρώ. Μόλις έλαβε 600 ευρώ από την τράπεζα, προσπάθησε να πληρώσει μ’ αυτά έναν καπουτσίνο και ζήτησε επιμόνως τα ρέστα (περίπου 599 ευρώ) σε λιρέτες…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT