ΚΟΣΜΟΣ

ΓΓ NATO: Να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες, παρά την οικονομική κρίση

gg-nato-na-ayxithoyn-oi-stratiotikes-dapanes-para-tin-oikonomiki-krisi-2382275

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιμένει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ότι τα κράτη-μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας είναι απαραίτητο να επιτύχουν τους καθορισμένους στόχους ως προς τις αμυντικές τους δαπάνες, παρά τα οικονομικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

«Βλέπω την ύφεση της οικονομίας στα κράτη-μέλη του NATO και γνωρίζω πως χρειάζονται αυξημένες δαπάνες σε πολλά πεδία για να αντιμετωπιστεί», δηλώνει ο Νορβηγός στη Die Welt, που δημοσιεύει σήμερα τη συνέντευξή του.

Ωστόσο, οι απειλές για την ασφάλεια και οι προκλήσεις που εγείρονταν πριν από την κρίση δεν έχουν μειωθεί, παρά την πανδημία, προσθέτει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Ρωσία συνεχίζει να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της, η παγκόσμια ισορροπία ισχύος μεταβάλλεται εξαιτίας της ανόδου της Κίνας και η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αποπειράται ξανά να ανακτήσει εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ», τόνισε στη Welt ο επικεφαλής του NATO.

Τα κράτη μέλη του NATO έχουν δεσμευθεί να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024.

Παρότι η Γερμανία αύξησε σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες τα τελευταία χρόνια, το 2019 δεν ξεπέρασαν το 1,38% του ΑΕΠ της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη γερμανική κυβέρνηση ότι δεν επενδύει στη δική της και στη συλλογική άμυνα.

Το 2020, το ποσό που θα δαπανηθεί από το γερμανικό κράτος αναθεωρήθηκε, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Υπολογίζεται πως φέτος οι γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες θα ανέλθουν στο 1,5% του ΑΕΠ.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ διέθεσαν περίπου 730 δισ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες το 2019, κατά τα δεδομένα του NATO, ή περίπου το 3,4% του ΑΕΠ τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ